Η ΕΚΤ αποφάσισε αύξηση ELA κατά 500 εκατ. ευρώ

Η ΕΚΤ αποφάσισε αύξηση ELA κατά 500 εκατ. ευρώ
Αναβλήθηκε και πάλι η απόφαση για «κούρεμα» στα τραπεζικά ενέχυρα, εν αναμονή εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις. Μικρή αύξηση στο όριο του ELA, με το «μαξιλάρι» για τις τράπεζες να διαμορφώνεται στα 3 δισ. ευρώ. Η εικόνα στις εκροές καταθέσεων.

Την αύξηση του ορίου χρήσης του Μηχανισμού Εκτακτης Ρευστότητας (ELA) από τις ελληνικές τράπεζες κατά 500 εκατ. ευρώ αποφάσισε η ΕΚΤ.

Η αύξηση αυτή ανεβάζει το συνολικό όριο στα 80,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το «μαξιλάρι ρευστότητας» για τις ελληνικές τράπεζες διαμορφώνεται περίπου στα 3 δισ. ευρώ.

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έγινε συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ για αύξηση του «κουρέματος» που επιβάλλεται στη ρευστότητα που λαμβάνουν οι τράπεζες σε σχέση με τα ενέχυρα που καταθέτουν.

Ωστόσο, δεν υπήρξε και πάλι σχετική απόφαση, όπως και την προηγούμενη εβδομάδα, παρά τις πιέσεις που ασκεί συγκεκριμένη μερίδα κεντρικών τραπεζιτών, καθώς η ΕΚΤ τηρεί στάση αναμονής για τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης της Αθήνας με τους δανειστές.

Η συνεδρίαση έγινε στην έδρα της ΕΚΤ και αύριο ο πρόεδρος της Μάριο Ντράγκι θα προχωρήσει σε συνέντευξη τύπου όπως συμβαίνει κάθε φόρα στην επίσημη συνεδρίαση της τράπεζας την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα.

Οι εκροές καταθέσεων

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι από την προηγούμενη Τρίτη μέχρι και την Παρασκευή οι εκροές καταθέσεων ανήλθαν συνολικά στα 1,2 με 1,5 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά την πορεία των καταθέσεων σήμερα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το φαινόμενο ήταν πιο ήπιο σε σχέση με τις ημερήσιες εκροές της προηγούμενης εβδομάδας, οι οποίες κινήθηκαν στα 300-350 εκατ ευρώ κατά μέσο όρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ