Με το δάχτυλο στη σκανδάλη οι «σκληροί» της ΕΚΤ

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη οι «σκληροί» της ΕΚΤ
Με τα... ψιλά των κρατικών ταμείων πληρώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις αυτού του μήνα και πλέον τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις υποχρεώσεις του Ιουνίου, που ξεκινάνε νωρίς-νωρίς με δόση 305 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Τα διαφορετικά μηνύματα που εκπέμπουν η Αθήνα και οι δανειστές, αναφορικά με το πόσο κοντά ή μακριά είναι η τελική συμφωνία, εντείνουν, πάντως, τη νευρικότητα στην αγορά και είναι ενδεικτικό ότι αν και πηγές της ΕΚΤ διαβεβαίωναν εξαρχής ότι το "πάγωμα" του ELA δεν κρύβει κάποιο μήνυμα, υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη στην Αθήνα εμφανίζονται ιδιαιτέρως προβληματισμένα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τελευταίες υποχρεώσεις του Μαΐου -ήτοι περίπου 1,1 δισ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις στο Δημόσιο και άλλα περίπου 900 εκατ. ευρώ για συντάξεις στον ιδιωτικό τομέα- καλύφθηκαν με υπερπροσπάθεια κι αφού χρειάστηκε να γίνουν δύο κινήσεις. Κατ' αρχάς, οι αποκαλούμενες ανελαστικές δαπάνες "πάγωσαν" μέχρι νεωτέρας κι αυτό θα αποτυπωθεί στα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης, με όλες τις ενδείξεις να συγκλίνουν στο ότι οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα 5 δισ. ευρώ.

Είναι ενδεικτικό ότι κάθε εβδομάδα, το... stock των εκκρεμών αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ στις εφορίες "φουσκώνει" κατά τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε... αναμονή πάνω από 860 εκατ. ευρώ!

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ. Η δεύτερη κίνηση -λίγο ως πολύ αναμενόμενη- ήταν η παράταση της ρύθμισης οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, αφού στην πραγματικότητα αυτές οι εισπράξεις (έχουν ξεπεράσει τα 370 εκατ. ευρώ από το Μάρτιο) είναι τα μοναδικά "ζεστά" φορολογικά έσοδα στην τρέχουσα περίοδο. Γιατί; Οι πρωτοφανείς καθυστερήσεις στη διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων από τις επιχειρήσεις, στέρησαν τα κρατικά ταμεία (έστω ταμειακά) από τα προϋπολογισμένα έσοδα φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων για τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα να έχει ανοίξει "τρύπα" στα φορολογικά έσοδα που αγγίζει, πλέον, τα 900 εκατ. ευρώ!

Τι... ξημερώνει από Δευτέρα; Δόση προς το ΔΝΤ στις 5 του μήνα, ύψους 305 εκατ. ευρώ, η οποία υπό κανονικές συνθήκες θα περνούσε στα... ψιλά του ΓΛΚ.

Το κακό είναι ότι πρόκειται μόνο για την πρώτη από τις τέσσερις δόσεις του μήνα, συνολικού ύψους 1,566 δισ ευρώ και στην Αθήνα γυροφέρνει η σκέψη να ζητηθεί μια... διευκόλυνση από το Ταμείο ήτοι να "μαζευτούν" αυτά τα 1,566 δισ. ευρώ σε μια ή δύο δόσεις και να μετατεθεί η πληρωμή μετά από τις 15 του μήνα, οπότε εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και στις λεπτομέρειες της η συμφωνία με τους εταίρους. Πρακτικά κάτι τέτοιο είναι εφικτό, αλλά όπως επισημαίνουν παράγοντες με μακρά εμπειρία στις διαπραγματεύσεις και στις αντιδράσεις των αγορών, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Κι αυτό γιατί πολύ απλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα χαρακτήριζαν μια τέτοια κίνηση ως αδυναμία πληρωμής, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ. Και κάπου εδώ μπαίνει στην εξίσωση η ΕΚΤ, η οποία συνεδριάζει την ερχόμενη Τετάρτη με αυτοπρόσωπη παρουσία των Κεντρικών Τραπεζιτών. Τι μπορεί να συμβεί εκεί αν δεν υπάρχει σαφής και απτή εικόνα συμφωνίας;

Σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές, το πρώτο πράγμα που θα τεθεί επί τάπητος είναι το "κούρεμα" επί των ενεχύρων που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες για να αντλούν ρευστότητα από τον ELA. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα δεν συζητήθηκε προχθές λόγω... teleconference, αλλά οι "σκληροί" έχουν... οπλίσει προ πολλού και περιμένουν με το δάκτυλο στη σκανδάλη. Έχοντας επιδείξει υπομονή, λόγω των πολιτικών διαπραγματεύσεων αλλά και των τεχνικών διαβουλεύσεων, ο Μάριο Ντράγκι είναι βέβαιο ότι δεν θα τραβήξει πρώτος την πρίζα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να στείλει ηχηρό μήνυμα. Άλλωστε, ήδη ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έδωσε άτυπο τελεσίγραφο ως τις 5 Ιουνίου, φανερώνοντας τις πολιτικές αντοχές και της Κομισιόν.


Ανατροπή των λεπτών ισορροπιών

Ο μεγαλύτερος φόβος δεν είναι, βέβαια, το «κούρεμα» στα ενέχυρα αυτό καθ' αυτό αλλά το σήμα που θα δώσει μια τέτοια κίνηση. Υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη και οι εκροές έχουν αρχίσει πάλι να αυξάνονται, με ρυθμούς που φτάνουν ή ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ την ημέρα. Αν η ΕΚΤ κινηθεί επιθετικά, αυτό θα εκληφθεί αυτομάτως ως αδυναμία επίτευξης συμφωνίας και τότε οι εκροές είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν κατακόρυφα.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τις τράπεζες, που θα έχουν ήδη χάσει μεγάλο μέρος του «μαξιλαριού» τους για να αντλήσουν ρευστότητα από τον ELA; Ανατροπή των λεπτών τους ισορροπιών.

Αυτό ακριβώς περιμένουν οι «σκληροί» της ΕΚΤ για να κάνουν το επόμενο βήμα. Ποιο είναι αυτό; Να κόψουν τον ομφάλιο λώρο με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ήτοι να κόψουν και τον ELA, επικαλούμενοι το ότι οι τράπεζες δεν είναι πλέον φερέγγυες άρα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για παροχή ρευστότητας. Ποια θα είναι η αναπόφευκτη συνέχεια; Κεφαλαιακοί έλεγχοι, όπως έγινε στην Κύπρο. Πόσο πιθανό είναι ένα τέτοιο σενάριο;

Σύμφωνα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι απίθανο. Σύμφωνα με το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν μπορεί να αποκλειστεί. Σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές της ΕΚΤ είναι ακόμα μακρινό και προϋποθέτει μια αλληλουχία αρνητικών εξελίξεων, οι οποίες δεν αποτελούν το βασικό σενάριο. Επί του παρόντος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ