Το κυβερνητικό σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας - Πώς θα λειτουργεί η Αναπτυξιακή Τράπεζα

Με στόχο να ξεκινήσει άμεσα η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και δη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει μέχρι το Πάσχα τη δημιουργία της Αναπτυξιακής τράπεζας...
Της Έφης Καραγεώργου.
...ενώ θα ακολουθήσει και ομετασχηματισμός του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκεται σε συνεργασία με τις τράπεζες ώστε να υιοθετηθεί το βέλτιστο μοντέλο για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Αυτό αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη και διευκρινίζουν πως: Οι τράπεζες μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγήςκαι της διαφθοράς, καθώς κατέχουν σημαντικάστοιχεία αναφορικά με τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται. Οαντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης, έχει ήδη συζητήσει το θέμα κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε με τις διοικήσειςμε τις διοικήσεις των τραπεζών, και δήλωσαν διατεθειμένες να συνδράμουν σε ότι τους ζητηθεί. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα, ότι εις εκ των μεγαλομετόχων τηςEurobank έχει ήδη εγγράφως προτείνει τρόπους πάταξης της φοροδιαφυγής. Ενώ ηψηφιοποίηση των συναλλαγών –όπως είναι οι ηλεκτρονικέςσυναλλαγές και οι πληρωμές με «πλαστικό» χρήμα-,θα συμβάλλει ουσιαστικά στον περιορισμό της παραοικονομίας, και της φοροδιαφυγής.Παράλληλαηonlineσύνδεση των ταμειακών μηχανών με τοTAXIS, μπορεί να αποφέρει έσοδα στα κρατικά ταμεία από την άμεση απόδοση του ΦΠΑ.
Στο νέοτραπεζικό γίγνεσθαι οι επίτροποι του δημοσίου θα έχουν ενισχυμένο ρόλο,ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνειαστις χρηματοδοτήσεις, αλλά και στη λειτουργία των τραπεζών.
Στην κατεύθυνση αυτήεξετάζεται ο μετασχηματισμός του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο ενδεχομένως θα μπορούσε να αναλάβει ρόλο συμβούλου του Δημοσίου. Το ζητούμενο είναι το Ταμείο ωςβασικός μέτοχος των τραπεζών να ασκεί πλήρως τα δικαιώματα του.
Για να γυρίσειόμως σελίδα το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να προχωρήσει η διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων. «Τομεγάλο ¨βαρίδι¨ και συνάμα η αιτία για την ύπαρξη ενός φαύλου κύκλου είναι τα «κόκκινα δάνεια», η διευθέτηση των οποίων αποτελεί κεντρικό κεφάλαιο της πολιτικής μας για το 2015» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές. Διότι τα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν τροχοπέδη, αφού δεν μπορούν να λειτουργήσουν ούτε οι τράπεζες, ούτε οι επιχειρήσεις. Με τη δημιουργία τουενδιάμεσου δημόσιου φορέα -που θα πάρει το «βάρος» από τις τράπεζες, με χρήση σύγχρονων εργαλείων όπως έγινε στην Ιρλανδία και την Ισπανία-, οι ισολογισμοί των τραπεζών θα ανασάνουν, όπως και οι επιχειρήσεις.
Επίσης στόχος είναι μέχρι το Πάσχα να λάβει σάρκα και οστά ηΑναπτυξιακή Τράπεζα, που θα «γεννηθεί» από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με τη συμμετοχή του ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης που διαχειρίζεται κοινοτικά κονδύλια). Ο νέος φορέας θα μπορεί να βγειστις αγορές και να χρηματοδοτεί επενδυτικά σχέδια, ενώ η κυβέρνηση θα απευθυνθεί και σε ξένους επενδυτές για τη χρηματοδότηση της αναπτυξιακής τράπεζας.
Ιδιαίτερος ρόλος προορίζεται και για την Τράπεζα Αττικής, που μπορεί να εξελιχθεί σε φορέα χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων. «Ο μέτοχος (το ΤΣΜΕΔΕ) έχει στηρίξει με αυξήσεις κεφαλαίου την τράπεζα. Είναι λοιπόν ζήτημα υψίστης σημασίας να τη βοηθήσουμε, ακόμα και τα ταμεία-μέτοχοι της θέλουν να φύγουν» αναφέρει η πηγή, σημειώνοντας πως ηAtticaBankείναι η μοναδική τράπεζα εκτός ΤΧΣ, και μπορεί να χρηματοδοτήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εθνική Τράπεζα: Εξέδωσε πράσινο ομόλογο 750 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,75%
Η έκδοση προσέλκυσε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον
Γ. Ζαννιάς: Στρατηγική τοποθέτηση η επένδυση της Eurobank στην Κύπρο
Με επένδυση ύψους 1,3 δισ. ευρώ, η Eurobank πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση που…
Εθνική: Πρόταση για εξαγορά δύο ομολόγων - Έκδοση νέας σειράς ομολογιών υψηλής εξασφάλισης MREL
Η έκδοση των νέων ομολόγων και ο διακανονισμός της πρότασης εξαγοράς αναμένεται να λάβουν χώρα…
Jefferies: Τιμή στόχος τα 3,80 ευρώ για την Alpha Bank με περιθώριο ανόδου και ελκυστική απόδοση
Oι αναλυτές βλέπουν περιθώριο ανόδου 17%, με φόντο τις προσδοκίες για αύξηση της κερδοφορίας και…
Credia Bank: Το όνομα του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα μετά τη συγχώνευση Attica Bank με Παγκρήτια
Η CEO της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, παρουσίασε σήμερα κατά την τακτική γενική συνέλευση των…
UBS: Οι ελληνικές τράπεζες είναι οι φθηνότερες στην Ευρώπη - Ισχυρές επιδόσεις και στο β’ τρίμηνο
Οι τάσεις χρηματοδότησης παραμένουν ευνοϊκές
Goldman Sachs: «Ψηφίζει» ελληνικές τράπεζες και αυξάνει τις τιμές στόχους - Βλέπει συνέχεια στο ράλι
Σταθερότητα, κερδοφορία και περιθώρια περαιτέρω ανόδου.
Χ. Μεγάλου (Πειραιώς): Η μακροπρόθεσμη δημιουργία αξίας έχει απήχηση σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο
Το 2024 η Πειραιώς πέτυχε υψηλή κερδοφορία, με καθαρά κέρδη ύψους 1,1 δισ. ευρώ και…
Στην ομάδα της Alpha Bank ο Π. Γεωργιόπουλος - Oργανωτικές αλλαγές
Με νέα οργανωτική δομή και στοχευμένες διοικητικές αλλαγές, η Τράπεζα προχωρά αποφασιστικά στον σχεδιασμό της,…
Πειραιώς: Best Performing Bank στην Ελλάδα στις κατατάξεις του περιοδικού The Banker για το 2025
Το 2024 η Πειραιώς πέτυχε υψηλή κερδοφορία, με καθαρά κέρδη ύψους 1,1 δισ. ευρώ και…
11/07/2025 18:08
Τραυλού (Ένωση Εφοπλιστών): Η στοχοποίηση της ναυτιλίας πλήττει τη διεθνή ασφάλεια και την ευημερία
11/07/2025 15:51
ΑΔΜΗΕ: Στα 0,121 ευρώ το προμέρισμα για το 2025
11/07/2025 15:31