Ο Ντράγκι ζητά μείωση φόρων και εμείς πνιγόμαστε στον ΕΝΦΙΑ

Ο Ντράγκι ζητά μείωση φόρων και εμείς πνιγόμαστε στον ΕΝΦΙΑ
Μπορεί ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι να ζητά μείωση φόρων αλλά εμείς έχουμε πνιγεί στους φόρους με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) να προκαλεί οικονομική ασφυξία σε χιλιάδες ιδιοκτήτες.

Της Έφης Καραγεώργου.

Μειώστε τους φόρους. Η δημοσιονομική προσαρμογή μπορεί να γίνει με πιο φιλικά προς την ανάπτυξη μέτρα.
Το μήνυμα αυτό έστειλε χθες στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ζητώντας να μειώσουν τους φόρους. Μάλιστα δεν παρέλειψε να επισημάνει πως υπάρχουν χώρες που κατέχουν τα πρωτεία στην περιοχή με την υψηλότερη φορολογία στον κόσμο.
Ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης έστειλε και άλλο ένα μήνυμα. Ο, τι η ΕΚΤ ετοιμάζεται να «κόψει» χρήμα, καθώς διεμήνυσε πως «υπάρχει ομόφωνη συμφωνία στους κόλπους της ευρωτράπεζας για χρήση μη συμβατικών μέτρων στήριξης της οικονομίας αν αυτό απαιτηθεί». Σε κάθε περίπτωση ο κ. Ντράγκι βρίσκεται σε ετοιμότητα για την υιοθέτηση ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που θα περιλαμβάνει την αγορά ABS (τίτλων διασφαλισμένων με περιουσιακά στοιχεία) και σχεδιάζει μάλιστα να προσλάβει έναν σύμβουλο που θα τη βοηθήσει να σχεδιάσει το πρόγραμμα.
Προς το παρόν όμως έχει και άλλο ένα μεγάλο φόβο.
Την κρίση στη Ρωσία, καθώς κορύφωση της έντασης μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στην αναιμική ανάπτυξη της ευρωζώνης.
Και αναφερόμενος στις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Δύσης και Μόσχας για το ουκρανικό ζήτημα σημείωσε πως η ΕΚΤ εξετάζει πιθανές επιπλοκές που θα μπορούσαν να πλήξουν την ήδη αδύναμη ανάπτυξη, ενώ αναφορικά με τις κυρώσεις στη Ρωσία τόνισε ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθούν από τώρα οι επιπτώσεις. «Η ΕΚΤ είναι δύσκολο να καθορίσει με ακρίβεια τις επιλογές της στο μέλλον, ιδιαίτερα εάν η κρίση κλιμακωθεί» είπε χαρακτηριστικά.
Βέβαια η ΕΚΤ δεν έχει δείξει ακόμα αντανακλαστικά παρόμοια με αυτά της FED, σε ότι αφορά τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης.
Έτσι και χθες ο κ. Ντράγκι, έκανε εκ νέου αναφορά στο πρόγραμμα (TLTRO) που ανακοίνωσε η ΕΚΤ τον Ιούνιο και το οποίο προσφέρει, όπως είπε, πολύ καλές συνθήκες χρηματοδότησης στις τράπεζες.
Παραδέχτηκε ωστόσο πως «η αναμενόμενη βελτίωση των χρηματοδοτικών συνθηκών θα πρέπει να συνοδευτεί από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
»Εάν οι χαμηλότεροι φόροι δεν μεταφραστούν σε αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, τότε δεν έχουν νόημα» σημείωσε με έμφαση.
Και προχώρησε σε σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στις χώρες που εφαρμόζουν πιστά τις μεταρρυθμίσεις τους από τις «ανυπάκουες», λέγοντας ότι οι πρώτες τα πηγαίνουν εμφανώς καλύτερα και πως θα είναι καλύτερα προετοιμασμένες να απορροφήσουν ενδεχόμενο «σοκ» από τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ