Έξαρση διαδικτυακής απάτης - Πώς θα προφυλαχθείτε

Της Έφης Καραγιώργου
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη λάβει πρόσθετα μέτρα για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών ενημερώσει τους πελάτες τους για τα «κακόβουλα» μηνύματα που δέχονται στο μεe-mail, και τους ζητούν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Για το λόγο αυτό ηΕλληνική Ένωση Τραπεζών, εξέδωσε οδηγία προστασίας των πελατών ηλεκτρονικής τραπεζικής και υπενθυμίζει τα εξής:
Μην αποκαλύπτετε ποτέ και σε κανέναν τους προσωπικούς σας κωδικούς.
Σε περίπτωση που υποπτεύεστε διαρροή του κωδικού πρόσβασής σας επικοινωνήστε άμεσα με την Τράπεζά σας.
Αγνοήστε «ύποπτα» e-mail με τα οποία σας ζητούνται προσωπικά σας στοιχεία (αριθμός λογαριασμού, μυστικοί προσωπικοί κωδικοί, ονοματεπώνυμο κ.α.) ή περιέχουν συνδέσμους (links) σε «άγνωστες» ιστοσελίδες.
Οι τράπεζες δεν πρόκειται για κανένα λόγο να σας ζητήσουν τα προσωπικά σας στοιχεία μέσω e-mail ή τηλεφώνου. Για το λόγο αυτό να διαγράφετε τα e-mail αυτά ως πλαστά και να αγνοείτε αντίστοιχες πιθανές τηλεφωνικές κλήσεις.Βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στη σωστή διεύθυνση της τράπεζας με την οποία συνεργάζεστε.
Μην συνδεθείτε ποτέ με την ιστοσελίδα της τράπεζάς σας μέσω εξωτερικού συνδέσμου (link) που σας παρέχει κάποιος τρίτος και ιδιαίτερα μέσω e-mail. Βεβαιωθείτε ότι στην ιστοσελίδα ηλεκτρονικής τραπεζικής της τράπεζάς σας εμφανίζεται το εικονίδιο με το «λουκέτο» μέσω του οποίου μπορείτε ανοίγοντας το με διπλό κλικ, να επιβεβαιώσετε ότι βρίσκεστε στο ασφαλές περιβάλλον της τράπεζάς σας.
Ρυθμίστε το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή σας και το πρόγραμμα antivirus που χρησιμοποιείτε, ώστε να ενημερώνονται αυτόματα.
Αν δε γνωρίζετε πως να το κάνετε συμβουλευτείτε τον προμηθευτή του υπολογιστή σας
Το τελευταίο διάστημα η ηλεκτρονική απάτη βρίσκεται σε πλήρη έξαρση, και τα παραπλανητικά e-mail προς ανυποψίαστους χρήστες του Ιnternet δεν αποτελούν ελληνική πατέντα, αλλά έχουν πάρει εφιαλτικές διαστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως συμβουλεύουν κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παγκοσμίως, «αντίδοτο» ενάντια στο phishing είναι οι χρήστες να μην απαντούν σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ζητούν προσωπικά ή οικονομικά στοιχεία και να μην κάνουν ποτέ «κλικ» στις συνδέσεις (links) που επισυνάπτονται σε αυτά. Εξάλλου, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, οι αξιόπιστες εταιρείες δεν στέλνουν ποτέ e-mail για να ζητήσουν από τους πελάτες τους να ενημερώσουν ή να επαληθεύσουν προσωπικά στοιχεία, στοιχεία λογαριασμών, πιστωτικών καρτών ή στοιχεία του δικτύου τραπεζικής εξυπηρέτησης μέσω Ιnternet (web banking). Επιπλέον, όσοι έχουν αμφιβολίες για την αυθεντικότητα ενός τέτοιου μηνύματος ή αν έχουν πέσει θύμα αυτής της απάτης, θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με την τράπεζά τους όχι σύμφωνα με τις οδηγίες που περιλαμβάνονται στο μήνυμα, αλλά με τον τρόπο που χρησιμοποιούν συνήθως (π.χ. τηλέφωνο ή επίσκεψη σε κατάστημα).
Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι σε έξαρση βρίσκονται και οι απάτες σε ΑΤΜ, με τις σπείρες των επιτηδείων να «χτυπούν» τα αφύλακτα ATM σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς επιστρέφουν.
Και οι τράπεζες για ακόμη μια φορά «χτυπούν καμπανάκι» για την έξαρση της απάτης στα ΑΤΜ, εν όψει των καλοκαιρινών διακοπών, ζητώντας από τους πελάτες τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναλλαγές τους, ιδιαίτερα στους παραθεριστικούς προορισμούς.
Όπως εξηγούν, το καλοκαίρι στα νησιά και σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς τόπους, πολλές συναλλαγές γίνονται σε «αφύλακτα» ATM, τα οποία δεν βρίσκονται μέσα σε τράπεζες, αλλά σε δρόμους, πλατείες, καταστήματα, ακόμη και σούπερ μάρκετ. Έτσι, είναι πολύ πιο εύκολο για τις σπείρες των επιτήδειων να «στήσουν» κάποιο από τα κόλπα τους, αφαιρώντας χρήματα από τους υποψήφιους πολίτες.