Τώρα και e-ρυθμίσεις δανείων

Τώρα και e-ρυθμίσεις δανείων
Θες να ρυθμίσεις του δάνειό σου και να μειώσεις τη μηνιαία δόση ακόμη και κατά 70% χωρίς όμως να «αντιμετωπίσεις» -τουλάχιστον από την αρχή- τον υπάλληλο της τράπεζας. Τώρα γίνεται και αυτό. Οι e-ρυθμίσεις δανείων γίνονται σιγά-σιγά πραγματικότητα τουλάχιστον για το στάδιο της ενημέρωσης

Της Έφης Καραγεώργου

Τη δυνατότητα να μειώσουν τις μηνιαίες δόσεις τους από στεγαστικά δάνεια κατά 70% και τις δόσεις των καταναλωτικών κατά 80% προσφέρει η AlphaBankστους πελάτες της.

Μάλιστα η τράπεζα προτείνει σειρά λύσεων για τη ρύθμιση των στεγαστικών, καταναλωτικών δανείων όπως και των πιστωτικών καρτών, που περιλαμβάνουν μεγάλη μείωση της μηνιαίας δόσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής, χαμηλότερο επιτόκιο με προσημείωση ακινήτου.

Προκειμένου δε οι πελάτες της να ενημερωθούν και να γνωρίζουν πριν από την επίσκεψη τους στο κατάστημα όλες τις εναλλακτικές λύσεις που έχουν στη διάθεση τους, η AlphaBankδημιούργησε το portal http://www.rythmisidaneion.gr.

Στόχος της είναι να διευκολυνθούν οι δανειολήπτες -πελάτες της, που υπέστησαν μείωση των εισοδημάτων τους, λόγω της παρατεταμένης ύφεσης να είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δανείων τους. Και παράλληλα προσφέρει λύσεις ειδικά προσαρμοσμένες στις ανάγκες ανέργων δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν οξύ οικονομικό πρόβλημα καθώς έχασαν τη δουλειά τους.

Ειδικότερα για τα στεγαστικά δάνεια προτείνονται οι εξής λύσεις:

  • Μείωση μηνιαίας δόσης έως και 70%, για διάστημα έως και 36 μήνες. Για παράδειγμα, εάν η δόση του στεγαστικού δανείου είναι σήμερα 500 ευρώ, μπορεί να μειωθεί στα 150 ευρώ.
  • Πληρωμή μόνο των μηνιαίων τόκων, επίσης για διάστημα ως 36 μήνες. Δηλαδή ο δανειολήπτες για τα επόμενα 3 χρόνια θα καταβάλλει στην τράπεζα μόνο το ποσό που αναλογεί στους τόκους. Για παράδειγμα, εάν η δόση του δανείου είναι 500 ευρώ, και εξ αυτών τα 200 ευρώ αναλογούν σε τόκους, ο δανειολήπτης θα πληρώνει μόνο τα 200 ευρώ.
  • Επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου, του οποίου η μέγιστη διάρκεια μπορεί να αυξηθεί στα 40 χρόνια. Στην περίπτωση που η ηλικία του δανειολήπτη δεν επιτρέπει την επιμήκυνση της διάρκειας του, τότε υπάρχει η δυνατότητα να συμβληθεί στο δάνειο νεότερος εγγυητής, ώστε να είναι εφικτή η μεγαλύτερη επιμήκυνση του δανείου. Μάλιστα η επιμήκυνση μπορεί να συνδυαστεί και με τις παραπάνω επιλογές, για να επιτευχθεί μείωση της μηνιαίας δόσης.

Σε ότι αφορά τις οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες η AlphaBankπροτείνει τις ακόλουθες λύσεις:

Διευθέτηση της ληξιπρόθεσμης οφειλής. Ο δανειολήπτης μπορεί δηλαδή να συμφωνήσει με την τράπεζα να αποπληρώσει το ληξιπρόθεσμο ποσό της οφειλής του σε ισόποσες δόσεις. Για όσο διάστημα ισχύει η διευθέτηση, οι κανονικές δόσεις αναστέλλονται και έτσι μειώνεται σημαντικά η μηνιαία δόση. Το σημαντικό είναι ότι με τον τρόπο αυτό ο δανειολήπτης καθίσταται και πάλι ενήμερος.

Διευθέτηση της συνολικής οφειλής. Η τράπεζα έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα «Alpha Διευκόλυνση» το οποίο έρχεται να «καλύψει» τις ανάγκες του κάθε δανειολήπτη και η μηνιαία δόση μπορεί να μειωθεί μέχρι και 60%. Η μείωση αυτή επιτυγχάνεται με επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής αλλά και με μείωση του επιτοκίου.

Παροχή εξασφαλίσεων. Ο δανειολήπτης που θα προσφέρει εμπράγματες εξασφαλίσεις, δηλαδή προσημείωση ακινήτου, μπορεί αν μειώσει τη μηνιαία δόση μέχρι 80%, καθώς θα επωφεληθεί από τη μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής και το χαμηλότερο επιτόκιο.

Τέλος σημειώνουμε ότι για τους άνεργους δανειολήπτες, η τράπεζα έχει σχεδιάσει ειδικά προγράμματα για τη ρύθμιση των οφειλών τους, με την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να προσκομίσουν τη Βεβαίωση Ανεργίας.

Για να προχωρήσουν οι ρυθμίσεις οι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες θα πρέπει να προσκομίσουν συγκεκριμένα δικαιολογητικά και τα οποία είναι ανά κατηγορία δανειολήπτη τα εξής:

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες: Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος και τελευταία μισθοδοσία.

Οι συνταξιούχοι: Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος και τελευταίο απόκομμα συντάξεως.

Οι άνεργοι: Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος και τη βεβαίωση ανεργίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ