Φίλιπ Λέιν (ΕΚΤ): Η πολιτική μας στα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνει περιοριστική όλο το 2024

Φίλιπ Λέιν (ΕΚΤ): Η πολιτική μας στα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνει περιοριστική όλο το 2024

Αν και η ΕΚΤ βρίσκεται σε καλό δρόμο προς μείωση των επιτοκίων ωστόσο, η πολιτική της πρέπει να συνεχίσει να είναι περιοριστική σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν

Αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι σε καλό δρόμο για να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα, θα πρέπει να συνεχίσει να είναι περιοριστική φέτος, καθώς η αύξηση των μισθών δεν θα ομαλοποιηθεί πριν από το 2026, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν στους Financial Times.

«Εξαιρώντας τις μεγάλες εκπλήξεις, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για να αρθεί το ανώτατο επίπεδο περιορισμού» ανέφερε ο Λέιν στη συνέντευξη που παραχώρησε στους FT και δημοσιεύθηκε σήμερα, Δευτέρα.

«Ο καλύτερος τρόπος να διαμορφωθεί η συζήτηση φέτος είναι ότι πρέπει ακόμα να διατηρήσουμε την περιοριστική πολιτική όλο τον χρόνο» σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ. “Αλλά εντός της περιοριστικής ζώνης, μπορούμε να κινηθούμε κάπως χαμηλότερα», πρόσθεσε.

«Πρέπει να δούμε μεγαλύτερη πρόοδο στον πληθωρισμό προτού περάσουμε από τη διατήρηση της περιοριστικής φάσης στη σκέψη για ομαλοποίηση», πρόσθεσε ο ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ.

Παρότι ο Λέιν δεν έκανε καμία σαφή νύξη για τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του Ιουλίου, αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας, έχουν τονίσει ότι ένα δεύτερο βήμα από την ΕΚΤ δεν θα πρέπει να γίνει πολύ σύντομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ