Citi: Αγοράστε Πειραιώς και Εθνική - Αυξάνει τις τιμές στόχους - Οι νέες εκτιμήσεις για τα κέρδη

Citi: Αγοράστε Πειραιώς και Εθνική - Αυξάνει τις τιμές στόχους - Οι νέες εκτιμήσεις για τα κέρδη

 Ο οίκος αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις του για τις επιδόσεις των δύο τραπεζών

Η Citi αυξάνει τις τιμές στόχους για Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα, μένοντας «αγοραστής» μετά τα αποτελέσματα του 2023 και το guidance για τα έτη 2024-2026.

Οι νέες στόχοι είναι τα 5,00 ευρώ από 4,15 ευρώ πριν για την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ για την Εθνική Τράπεζα, η νέα τιμή στόχο αυξάνεται σε 8,80 ευρώ από 7,60 ευρώ πριν με το περιθώριο ανόδου για την Εθνική Τράπεζα να είναι 20% περίπου ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς να ξεπερνά το 30%.

Η Citi εξετάζει και δύο εναλλακτικά σενάρια για τις μετοχές των δύο τραπεζών, με το θετικό να αυξάνει την τιμή στόχο στα 6,05 ευρώ για την Πειραιώς και στα 10,4 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα. Στο αρνητικό σενάριο, η τιμή στόχος μειώνει σε 3,50 ευρώ για την Πειραιώς και στα 6,45 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα.

Ο οίκος αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις του για τις επιδόσεις των δύο τραπεζών μετά τις επικαιροποιημένες προβλέψεις που έδωσαν οι διοικήσεις για την περίοδο 2024-2026. Οι νέες εκτιμήσεις δίνουν μεγάλη σημασία και στην επανέναρξη της διανομής μερίσματος από τα κέρδη.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, η Citi αναθεωρεί ανοδικά τις εκτιμήσεις της για τα υποκείμενα κέρδη, λόγω των υψηλότερων εσόδων, ιδίως των υψηλότερων καθαρών εσόδων από τόκους και του χαμηλότερου κόστους κινδύνου το 2025, αντανακλώντας τις πρόσφατες σταθερές οικονομικές επιδόσεις και τις επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές της διοίκησης. Σημειώνουμε ότι οι προβλέψεις της Citi για τα υποκείμενα κέρδη ανά μετοχή είναι περίπου 5-11% κάτω από τους στόχους της διοίκησης.

Τα υποκείμενα κέρδη προβλέπεται να μειωθούν, καθώς ο κύκλος των επιτοκίων γυρίζει, ασκώντας πίεση στα περιθώρια κέρδους. Η Citi προβλέπει μείωση των υποκείμενων κερδών ανά μετοχή κατά -6% φέτος και -7% το επόμενο έτος, πριν από την επιστροφή σε μέτρια αύξηση το 2026. Ωστόσο, σε δημοσιευμένη βάση αναμένει συνεχιζόμενη αύξηση των κερδών, καθώς εξομαλύνονται οι έκτακτες δαπάνες εκκαθάρισης παλαιών NPEs και άλλες δαπάνες αναδιάρθρωσης.

Η Citi τηρεί επιφυλακτική στάση όσον αφορά τη διανομή μερίσματος, δεδομένου του σχετικά χαμηλού CET1 της τράπεζας και του υψηλού μεριδίου της DTC στο CET1. Οι εκτιμήσεις της για τα μερίσματα του 2025 και 2026 είναι 15% και 40% κάτω από τους στόχους της διοίκησης αντίστοιχα. Η τράπεζα είναι φθηνά αποτιμημένη και διαπραγματεύεται σε λιγότερο από 5 φορές κέρδη και στις 0,75 φορές την ενσώματη λογιστική αξία (trailing). Βλέπει σημαντική άνοδο της τιμής της μετοχής μόνο από την αύξηση της ενσώματης αξίας και την επανάληψη, αν και μέτρια, επιστροφής κεφαλαίου.

Για την Εθνική Τράπεζα, η Citi επισημαίνει: «Αναβαθμίζουμε τις προβλέψεις μας για τα υποκείμενα κέρδη κατά +20% φέτος και +19% το 2025, λόγω των υψηλότερων εσόδων, κυρίως των υψηλότερων καθαρών εσόδων από τόκους και του χαμηλότερου κόστους κινδύνου, που αντανακλούν τα πρόσφατα ισχυρά έσοδα, τις ευνοϊκές πιστωτικές τάσεις του 2023 και τις επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές της διοίκησης. Παρά την ουσιαστική αύξηση των εκτιμήσεων παραμένουμε πιο επιφυλακτικοί από τη διοίκηση και προβλέπουμε για το 2026 αναφερόμενα κέρδη ανά μετοχή €1,12 έναντι του στόχου της εταιρείας για βασικά κέρδη ανά μετοχή πάνω από €1,3.

Αναμένουμε ότι τα υποκείμενα κέρδη θα υποστούν πιέσεις καθώς ο κύκλος των επιτοκίων γυρίζει και προβλέπουμε μείωση των υποκείμενων κερδών κατά -14% φέτος και μείωση κατά -6% το επόμενο έτος, πριν τα κέρδη σταθεροποιηθούν το 2026. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μείωση του καθαρού εσόδου από τόκους (NII) (-4% για το 2023-2026 ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής), καθώς αναμένουμε ότι το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο NIM επί του μέσου ενεργητικού θα συρρικνωθεί κατά 39 μ.β. τα επόμενα τρία χρόνια έναντι του NIM 2,96% για πέρυσι».

Η απόδοση κεφαλαίου είναι το «κλειδί» για την Εθνική Τράπεζα, καθώς με δείκτη CET1 στο ισχυρό 17,8% προβλέπει ετήσια παραγωγή κεφαλαίου κατά τον ορίζοντα των προβλέψεών της, κατά μέσο όρο, 265 μ.β. ετησίως. Αναμένει έτσι ότι η τράπεζα θα αρχίσει να καταβάλλει μερίσματα από τα κέρδη του 2023 και μετά, με τον δείκτη διανομής να αυξάνεται από 30% το 2023 σε 50% το 2025-2026. Η τράπεζα θα κλείσει το 2026 με CET1 19,3% ή πάνω από 500 μ.β. πάνω από τον στόχο της διοίκησης για 14%. Αυτό παρέχει άφθονη δύναμη πυρός για την εκτέλεση επαναγορών, πιθανώς για τη μείωση της συμμετοχής του κράτους, εφόσον επιτρέπεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ