Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Τα καλά νέα από τον πληθωρισμό θα φανούν στην νομισματική πολιτική

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Τα καλά νέα από τον πληθωρισμό θα φανούν στην νομισματική πολιτική

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν μειώσεις κατά τέσσερις μονάδες στο κόστος δανεισμού φέτος

Τα καλά νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού θα ωθήσουν τελικά τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μειώσουν τα επιτόκια, εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος. «Υπήρξαν καλά νέα σχετικά με την εξέλιξη του πληθωρισμού και αυτά - αργά ή γρήγορα - θα καταλήξουν να αντικατοπτρίζονται στη νομισματική πολιτική», δήλωσε στο ισπανικό ραδιόφωνο RNE τη Δευτέρα.

«Εξαρτόμαστε από τα οικονομικά δεδομένα, δεν έχουμε κανενός είδους ημερολόγιο. Όλα θα καθοριστούν από την πορεία του πληθωρισμού και είμαι αισιόδοξος για την εξέλιξή του» πρόσθεσε. Σχετικά με την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, εξέφρασε την άποψη πως εάν δεν υπάρξει κλιμάκωση της σύγκρουσης, δεν θα υπάρξουν μεγάλες συνέπειες στην οικονομία.

Έρευνα του Bloomberg, έδειξε πως οι αναλυτές εκτιμούν πως η πρώτη μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο καθώς προσπαθεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό χωρίς να καταρρεύσει η οικονομία. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων είναι πεπεισμένοι ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα περιμένουν πολύ ούτε θα ενεργήσουν πολύ νωρίς – αφού κατηγορήθηκαν ευρέως για καθυστέρηση στην ανταπόκριση στο σοκ τιμών της ηπείρου.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν μειώσεις κατά τέσσερις μονάδες στο κόστος δανεισμού φέτος και άλλες τρεις το 2025 - ανεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,25%. Επισημαίνεται πως δεν αναμένονται αλλαγές την επόμενη εβδομάδα, όταν το Διοικητικό Συμβούλιο θα συγκεντρωθεί για την πρώτη συνεδρίαση του έτους.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ, ασπάστηκαν ρητά αυτή την εβδομάδα κατά την διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, την ιδέα μιας καλοκαιρινής μείωσης των επιτοκίων, καθώς οι επενδυτές αγνόησαν τις αντιδράσεις της ίδιας και των συναδέλφων της ενάντια στα στοιχήματά ότι η νομισματική χαλάρωση θα ξεκινήσει την άνοιξη.

Οι αγορές κατανέμονται πλέον σχεδόν ομοιόμορφα μεταξύ πέντε και έξι μειώσεων ενός τετάρτου της μονάδας το 2024. Αναμένουν χαλάρωση 138 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του έτους, με πιθανότητα 80% η πρώτη μείωση να έρχεται τον Απρίλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ