Η Λαγκάρντ έκλεισε την πόρτα στη μείωση των επιτοκίων - Θα παραμείνουν υψηλά για μεγάλο διάστημα

Η Λαγκάρντ έκλεισε την πόρτα στη μείωση των επιτοκίων - Θα παραμείνουν υψηλά για μεγάλο διάστημα

Κανένας δεν έθεσε το θέμα της μείωσης των επιτοκίων

H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έκοψε με ρητό τρόπο τη συζήτηση για τη μείωση των επιτοκίων. Ήταν χαρακτηριστική η απάντηση της σε δημοσιογραφική ερώτηση αν σε αυτή τη συνεδρίαση συζητήθηκε το θέμα της μείωσης των επιτοκίων «Δεν συζητήσαμε καθόλου τη μείωση των επιτοκίων. Κανένας δεν έθεσε το θέμα της μείωσης των επιτοκίων.»

Η Λάγκαρντ εξήγησε ότι τα επιτόκια είναι το βασικό εργαλείο για τη νομισματική πολιτική και θα τα χρησιμοποιήσουν ανεξάρτητα από τη μείωση του ισολογισμού.

Υπενθύμισε ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ στηρίζονται στα δεδομένα και όχι στο χρόνο και περιέγραψε τα τρία κριτήρια που έχουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για να προχωρήσουν στις αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής και παρέπεμψε στην ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου, που όπως είναι ξεκάθαρη και δεν κρύβει κάποια μαγική εξήγηση.

ΕΚΤ: Με δεύτερη παύση στα επιτόκια «αποχαιρετά» το 2023 - Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό

Οι αποφάσεις του για τα επιτόκια θα βασίζονται στην αξιολόγησή του για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών στοιχείων, για τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και για την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική.

Τα μέλη του δ.σ παραμένουν δεσμευμένα να μειώσουν τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% και σύμφωνα με τις προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων ο πληθωρισμός θα είναι στο 2,1% το 2025. Αν και η διαδρομή όπως είπε είναι πιο επίπεδη θα πρέπει να γίνει και ξανατόνισε ότι σε κάθε συνεδρίαση θα βλέπουν τα δεδομένα ενώ εστιάζουν ιδιαίτερα στον εγχώριο πληθωρισμό, που βλέπουν μεν να επιβραδύνεται αλλά όχι όσο θα ήθελαν. «Είναι πιο επίμονος» είπε χαρακηριστικά.

Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει τελευταία αλλά αναμένεται να ενισχυθεί προσωρινά κατά το επόμενο διάστημα, τόνισε η πρόεδος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει σταδιακά κατά την επόμενη χρονιά προτού προσεγγίσει τον στόχο του 2% το 2025, σημείωσε η κα. Λαγκάρντ.

Οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί κατά μέσο όρο στο 5,4% το 2023, στο 2,7% το 2024, στο 2,1% το 2025 και στο 1,9% το 2026, σημείωσε.

Όπως ανέφερε, οι προβλέψεις αυτές συνιστούν μια καθοδική αναθεώρηση σε σχέση με τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου για το 2023 και το 2024.

Η κα. Λαγκάρντ τόνισε ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει αλλά οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές, κυρίως λόγω του μοναδιαίου κόστους εργασίας.

Η ίδια σημείωσε ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις συνεχίζουν να αποτελούν ρίσκο για τον πληθωρισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ