Commerzbank: Η μείωση επιτοκίων δεν θα έρθει σύντομα από την ΕΚΤ, θα προηγηθεί η Fed

Commerzbank: Η μείωση επιτοκίων δεν θα έρθει σύντομα από την ΕΚΤ, θα προηγηθεί η Fed

Οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ είναι επίσης πιθανό να αναθεωρήσουν ελαφρώς προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη εν όψει των πρόσφατων μάλλον αδύναμων οικονομικών στοιχείων.

Το μέγα ερώτημα αυτής της εβδομάδας στις αγορές είναι πότε η ΕΚΤ και η Fed θα ξεκινήσουν μειώσεις επιτοκίων, με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν όλο και περισσότερο ότι οι κεντρικές τράπεζες σύντομα θα μειώσουν ξανά τα επιτόκια. Ωστόσο, η Commerzbank, διαφωνεί, ειδικά όσον αφορά τα ευρωπαϊκά επιτόκια.

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό ενισχύουν τις εικασίες για μειώσεις επιτοκίων…

Τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή για την ευρωζώνη που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, τα οποία έδειξαν πληθωρισμό 2,4% τον Νοέμβριο, λίγο πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ, έχουν τροφοδοτήσει τις εικασίες ότι τα επιτόκια θα μειωθούν σύντομα. Ως αποτέλεσμα, οι συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές όχι μόνο αναμένουν πλέον σημαντικά νωρίτερα τις μειώσεις επιτοκίων, αλλά αναμένουν επίσης μια ολόκληρη σειρά μειώσεων. Ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν επίσης αναθεωρήσει τις προβλέψεις τους ανάλογα.

Αυτή η εικασία υποστηρίχθηκε από δηλώσεις μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, τις οποίες οι αγορές ερμηνεύουν ως πιο ήπιες από πριν. Ο Γάλλος Villeroy de Galhau, ο οποίος στο παρελθόν ήταν συχνά καλός οδηγός για την επικείμενη πολιτική επιτοκίων, παρατήρησε την περασμένη Παρασκευή ότι η πτώση του πληθωρισμού ήταν ταχύτερη από την αναμενόμενη και ότι τα στοιχεία επιβεβαίωσαν ότι η ΕΚΤ θα επιτύχει τον στόχο πληθωρισμού 2 %.

Επίσης, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Schnabel, η οποία συχνά θεωρείται η σκιώδης επικεφαλής οικονομολόγος, χαρακτήρισε την πτώση του πληθωρισμού ως “αξιοσημείωτη” την Τρίτη, γεγονός που έδωσε περαιτέρω ώθηση στις εικασίες μείωσης των επιτοκίων των αγορών.

…άμεσες αναθεωρήσεις προς τα κάτω των προβλέψεων της ΕΚΤ

Οι νέες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ θα μπορούσαν να δώσουν περαιτέρω ώθηση την ερχόμενη εβδομάδα. Υπό το φως των τελευταίων στοιχείων, είναι πιθανό να μειώσουν τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό ανάλογα. Οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ είναι επίσης πιθανό να αναθεωρήσουν ελαφρώς προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη εν όψει των πρόσφατων μάλλον αδύναμων οικονομικών στοιχείων.

Μερικοί λόγοι αποκλείουν τις γρήγορες μειώσεις επιτοκίων

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένοι σημαντικοί λόγοι κατά της ταχείας αλλαγής των επιτοκίων:

• Η κατευθυντήρια αρχή της ΕΚΤ ήταν «υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα». Σχεδόν όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τόνισαν επανειλημμένα στις ομιλίες και τα σχόλιά τους ότι τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν στο τρέχον επίπεδο για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού 2% με βιώσιμο τρόπο. Αντίστοιχη φράση υπάρχει ακόμη και στη δήλωση της ΕΚΤ για την απόφαση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Μια γρήγορη απόκλιση από αυτό θα απαιτούσε σημαντικές εξηγήσεις, ειδικά για τους συντηρητικούς (γεράκια) στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

• Η ισχυρή άνοδος των μισθών συνεχίζει να υποστηρίζει τη βιώσιμη επιστροφή του ρυθμού πληθωρισμού στον στόχο της ΕΚΤ στο εγγύς μέλλον. Η ετήσια αύξηση των συλλογικά συμφωνημένων μισθών επιταχύνθηκε για άλλη μια φορά το τρίτο τρίμηνο στο 4,7%. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι πιο πρόσφατες νέες μισθολογικές συμφωνίες προβλέπουν ακόμη και αύξηση 6%. Και σύμφωνα με τον πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, Kazaks, μια σαφής κορύφωση στην αύξηση των μισθών δεν έχει ακόμη υπάρξει.

Η αύξηση των μισθών, την οποία οι εταιρείες μπορούν μόνο εν μέρει να αντισταθμίσουν μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας ή/και των περιθωρίων κέρδους τους, υποδηλώνει ότι οι τιμές των υπηρεσιών θα συνεχίσουν να αυξάνονται απότομα, πράγμα που σημαίνει ότι η μείωση του εποχικά προσαρμοσμένου βασικού δείκτη τιμών τον Νοέμβριο είναι πιθανό να αποδειχθεί προσωρινή.

…και οι δηλώσεις της ΕΚΤ είναι λιγότερο σαφείς από ό,τι συνήθως

Επιπλέον, οι επενδυτές εστιάζουν συχνά στα σημεία που ανταποκρίνονταν στις προσδοκίες τους για ταχεία μεταστροφή των επιτοκίων όταν πρόκειται για δηλώσεις μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Ένα παράδειγμα είναι η συνέντευξη της Schnabel που αναφέρθηκε παραπάνω, στην οποία αναγνωρίζει την πτώση του πληθωρισμού, αλλά επισημαίνει στην υπόλοιπη συνέντευξη ότι το έργο της ΕΚΤ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και ότι θα πρέπει να είναι επιφυλακτική για την πρόωρη δήλωση της νίκης επί του πληθωρισμού, ειδικά καθώς η ίδια αναμένει υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού και πάλι τους επόμενους μήνες.

Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Κροατίας, Vujcic, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως “ουδέτερο” μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και, όπως και η Schnabel, περιέγραψε επίσης τις μειώσεις των επιτοκίων ως αρκετά απίθανες βραχυπρόθεσμα, ενώ ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, Kazaks, επίσης, επί του παρόντος δεν βλέπει ανάγκη για μείωση των επιτοκίων το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Η ΕΚΤ είναι πιθανό να μετριάσει τις προσδοκίες

Μέχρι στιγμής, η Commerzbank έχει προβλέψει ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά το τέταρτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Μετά τον απροσδόκητα χαμηλό πληθωρισμό του Νοεμβρίου και την αντίδραση των εκπροσώπων της ΕΚΤ σε αυτόν, η πιθανότητα να δράσει νωρίτερα έχει αυξηθεί. Ωστόσο, η απότομη αύξηση των μισθών υποδηλώνει ότι ο δομικός πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί τελικά στο 3% και όχι στο 2%, γι’ αυτό θεωρεί απίθανη τη μείωση των επιτοκίων από τον Απρίλιο, όπως αναμένει αυτή τη στιγμή η αγορά.

Η ΕΚΤ είναι πιθανό να μειώσει τις προβλέψεις της την ερχόμενη Πέμπτη. Στην ανακοίνωσή της, ωστόσο, είναι πιθανό να προσπαθήσει να περιορίσει τις προσδοκίες της αγοράς για ταχύτερες μειώσεις επιτοκίων.

ΗΠΑ: Η Fed πρόκειται να μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα

Οι ελπίδες για μια αρκετά γρήγορη μείωση των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών φαίνονται πιο δικαιολογημένες όσον αφορά την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Και εδώ, η αντίστοιχη συναίνεση τροφοδοτήθηκε πρόσφατα κυρίως από πολύ θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό. Ο δείκτης για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης (PCE), το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Fed, έχει αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό μόλις 2,5% τους τελευταίους έξι μήνες, κάτι που δεν απέχει πολύ από τον στόχο της Fed για πληθωρισμό 2%.

Η Commerzbank αναμένει ότι η Fed θα μειώσει το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά 100 μονάδες βάσης συνολικά από τα μέσα του 2024 έως το τέλος του έτους και κατά 50 ακόμη μονάδες βάσης στις αρχές του 2025. Αυτό θα είναι ελαφρώς αργότερα από ό,τι αναμένει η αγορά επί του παρόντος .

Οι δύο λόγοι της ταχύτερης δράσης

Η διαφορά των δύο κεντρικών τραπεζών έγκειται στους εξής λόγους:

Πρώτον, η διαδικασία αποπληθωρισμού στις ΗΠΑ φαίνεται να έχει προχωρήσει περαιτέρω. Οι αυξήσεις των μισθών στις ΗΠΑ ήδη εξασθενούν. Αυτό ισχύει για όλα τα σημαντικά μέτρα, όπως ο δείκτης κόστους απασχόλησης (ECI) και η μέση αύξηση των μισθών που υπολογίστηκε από την Atlanta Fed. Επομένως, η Fed είναι πιθανό να πειστεί νωρίτερα από την ΕΚΤ ότι το κύμα πληθωρισμού έχει σταματήσει.

Δεύτερον, η Fed αύξησε τα επιτόκια νωρίτερα και πιο απότομα από την ΕΚΤ. Στο 5,5%, το βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ είναι επομένως αισθητά πάνω από το επίπεδο του 2,5%, το οποίο η Fed θεωρεί ότι είναι ουδέτερο. Εάν ο πληθωρισμός την άνοιξη ξεπεράσει τον στόχο λιγότερο σαφώς και η οικονομία διολισθήσει επίσης σε ύφεση – όπως αναμένεται – η Fed είναι πιθανό να προσαρμόσει τα επιτόκια.

Η Fed έχει επίσης προετοιμάσει για μια ανατροπή στα επιτόκια στο παρασκήνιο. Οι τριμηνιαίες προβλέψεις των αξιωματούχων της Fed σχετικά με την αναμενόμενη κατάλληλη πορεία των επιτοκίων έχουν ήδη δείξει εδώ και αρκετό καιρό ότι θεωρούν τις πρώτες μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος ρεαλιστικές, αν και σε μικρότερο βαθμό από ό,τι τιμολογούν οι αγορές.

Η ενημέρωση των προβλέψεων είναι πιθανό να υποδηλώνει πιο σημαντικές περικοπές. Συνολικά, ωστόσο, η Fed θα προσπαθήσει να μην τροφοδοτήσει περαιτέρω τις εικασίες μείωσης των επιτοκίων. Οι συνθήκες χρηματοδότησης έχουν βελτιωθεί ανάλογα, και αυτό σε μια περίοδο που η Fed δεν είναι ακόμη βέβαιη ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται μόνιμα στο 2%. Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος της Fed Powell είναι πιθανό να τονίσει πόσο σημαντικό είναι να παραμείνουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ