ΕΚΤ: Αισιόδοξοι οι traders για τα επιτόκια το 2024 - «Καμπανάκι» από τους οικονομολόγους

ΕΚΤ: Αισιόδοξοι οι traders για τα επιτόκια το 2024 - «Καμπανάκι» από τους οικονομολόγους

Νωρίς την Τετάρτη, οι αγορές προέβλεπαν έξι μειώσεις επιτοκίων των 25 μ.β.. από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το 2024

Οι οικονομολόγοι προσγειώνουν τις εκτιμήσεις της αγοράς για πρόωρη νομισματική χαλάρωση, την ώρα που τα στοιχήματα των επενδυτών προεξοφλούν μια πρώτη μείωση κατά 25 βάσης ήδη από τον Μάρτιο και συνολικές μειώσεις 150 μονάδων εντός του 2024.

Εάν οι traders πέσουν μέσα, η ΕΚΤ θα είναι η πρώτη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που θα μειώσει τα επιτόκια τον επόμενο χρόνο και μάλιστα θα προχωρήσει στην πιο επιθετική χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής.

Νωρίς την Τετάρτη, οι αγορές προέβλεπαν έξι μειώσεις επιτοκίων των 25 μ.β.. από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το 2024, μια κίνηση που θα μείωνε το βασικό επιτόκιο κατά 150 μονάδες βάσης στο 2,5%. Οι traders μείωσαν ελαφρώς τα στοιχήματα αργότερα μέσα στην ημέρα με τις μειώσεις να τείνουν προς τις 140 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με τα στοιχήματα, υπάρχει σχεδόν 80% πιθανότητα ο κύκλος χαλάρωσης να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, ένα σενάριο που μόλις πριν από τρεις εβδομάδες ελάχιστα εξετάζονταν. Παρότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξακολουθούν να προειδοποιούν για την απειλή που συνιστά ο πληθωρισμός, έχουν επίσης αναγνωρίσει όλο και περισσότερο ότι περαιτέρω αυξήσεις άνω του 4% πιθανότατα δεν θα χρειαστούν.

Τώρα η προσοχή στρέφεται στη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα και στο κατά πόσο η πρόεδρος Christine Lagarde θα σχολιάσει στην έκταση των περικοπών που εκτιμάται.

Στις ΗΠΑ, όπου ο ετήσιος πληθωρισμός έχει υποχωρήσει στο 3,2%, η Fed αναμένεται να κάνει το πρώτο βήμα το Μάιο και να προχωρήσει σε συνολικές μειώσεις κατά 125 μονάδες βάσης.

Η θεωρία ότι η ΕΚΤ και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να προβούν σε χαλάρωση της πολιτικής τους για να στηρίξουν τις οικονομίες τους, έχουν ενισχύσει τα ομόλογα. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς έχει υποχωρήσει κατά 80 μονάδες βάσης στο 2,2% το τελευταίο δίμηνο, στο χαμηλότερη σημείο από τον περασμένο Μάιο.

Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων

Το γεγονός αυτό έχει κάνει ορισμένους στην αγορά να αρχίζουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ενάντια στην υπερβολική αισιοδοξία. Αναλυτές της BlackRock Inc. ισχυρίζονται ότι «βλέπουν τον κίνδυνο αυτές οι ελπίδες να διαψευστούν» και οι συναδελφοί τους της Goldman Sachs Group Inc. προτείνουν στοιχήματα με δικαιώματα προαίρεσης για να αντιμετωιστεί η υπερβολική τιμολόγηση των επιτοκίων.

Η Stephanie Niven, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στη Ninety One, υποστηρίζει ότι οι μειώσεις των επιτοκίων της ζώνης του ευρώ είναι πιο πιθανό να προκύψουν στο τέλος του επόμενου έτους, δεδομένου ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν δώσει guidance για υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, έχει προειδοποιήσει ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες.

«Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε πως εξελίσσεται το αφήγημα στην Ευρώπη, τις παλινωδίες που έχουμε δει μόλις τις τελευταίες τρεις εβδομάδες», δήλωσε η Niven στο Bloomberg. «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τόσο κυκλικές όσο και διαρθρωτικές προκλήσεις και αυτό είναι που προκαλεί πολλές από αυτές τις ταλαντώσεις και τη μεταβλητότητα σχετικά με το τι πραγματικά περιμένουν οι αγορές να κάνει η ΕΚΤ», πρόσθεσε.

Πιο σίγουρη εμφανίζεται η Sabrina Khanniche της Pictet Asset Management, η οποία δηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μειώσει τα επιτόκια μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του 2024, επειδή οι πιέσεις στις τιμές θα αποδειχθούν επίμονες. «Αν εξετάσουμε τον πληθωρισμό τώρα, επί του παρόντος έχει μειωθεί αρκετά, αλλά αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο εξής», δήλωσε η Khanniche, η οποία είναι ανώτερη οικονομολόγος. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια σε περιοριστικά επίπεδα προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο», σύμφωνα με την Khanniche.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ