Moody's: Κίνδυνοι για τον τραπεζικό τομέα από τον πληθωρισμό

Moody's: Κίνδυνοι για τον τραπεζικό  τομέα από τον πληθωρισμό

Υποβάθμισε 10 μεσαίου μεγέθους τράπεζες στις αρχές Αυγούστου και έθεσε έξι τραπεζικούς κολοσσούς υπό εξέταση για πιθανές υποβαθμίσεις.

Ο τραπεζικός τομέας δεν έχει ξεφύγει ακόμη, από τον κίνδυνο του υψηλού πληθωρισμού εάν οι τράπεζες αποτύχουν να προβλέψουν επαρκώς τις κινήσεις των επιτοκίων, δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Moody's, Ana Arsov στο Reuters την Πέμπτη.

Ο τραπεζικός τομέας των ΗΠΑ βρισκόταν σε αναταραχή την άνοιξη, καθώς η Silicon Valley Bank κατέρρευσε απότομα με μεγάλα ποσά ζημιών που προκλήθηκαν από την ταχεία αύξηση των επιτοκίων. Οι καταθέτες εγκατέλειψαν την SVB μέσα σε λίγες μέρες αφότου φάνηκε ότι η εταιρεία αντιμετώπιζε προβλήματα, προκαλώντας το απότομο κλείσιμό της.

Αυτό οδήγησε σε απώλεια εμπιστοσύνης σε μια σειρά από περιφερειακές και μεσαίου μεγέθους τράπεζες και η Moody's υποβάθμισε 10 μεσαίου μεγέθους τράπεζες στις αρχές Αυγούστου και έθεσε έξι τραπεζικούς κολοσσούς υπό εξέταση για πιθανές υποβαθμίσεις.

Η Arsov είπε ότι οι προοπτικές για τον κλάδο εξακολουθούν να είναι αρνητικές. Είπε ότι ο αναπληθωρισμός αποτελεί κίνδυνο, ειδικά εάν οι τράπεζες δεν προβλέπουν σωστά τις κινήσεις των επιτοκίων και δεν προσαρμόζουν κατάλληλα τα χαρτοφυλάκιά τους.

"Αυτό που βλέπουμε στην αγορά είναι ότι ορισμένες τράπεζες είναι προορατικές στην πώληση ή σχεδιάζουν να πουλήσουν τίτλους με κάποιο κεφάλαιο, μόνο και μόνο για να τοποθετηθούν καλύτερα", δήλωσε ο Arsov στο περιθώριο του συνεδρίου. «Αλλά ορισμένες τράπεζες μπορεί απλώς να... περιμένουν και απλώς να υπολογίζουν ότι η προθεσμιακή καμπύλη είναι σωστή και να περιμένουν αυτή τη μείωση επιτοκίων. Αλλά η ελπίδα δεν είναι στρατηγική».

Μια σειρά γεγονότων που οδήγησαν στην αποτυχία της SVB, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης ομολόγων των ΗΠΑ για να κλειδώσει το κόστος χρηματοδότησης λόγω προσδοκιών για υψηλότερα επιτόκια. Αυτό οδήγησε σε μη πραγματοποιηθείσες απώλειες σε ολόκληρο τον τομέα που τέθηκαν υπό στενότερη εξέταση.

Η Arsov είπε ότι επικεντρώνεται στα κεφάλαια των τραπεζών για το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και το πρώτο τρίμηνο του 2024.

"Αυτό που ακούμε στην αγορά είναι ότι οι τράπεζες είναι πρόθυμες να αναδιαρθρώσουν μέρος αυτού του χαρτοφυλακίου για κάποιο πλήγμα κεφαλαίου", δήλωσε η Arsov.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της μονάδας της Banco Santander των ΗΠΑ, Tim Wennes, δήλωσε ότι αυτό που τον ανησυχεί για το επόμενο έτος είναι το ενδεχόμενο ζημιών από δάνεια εμπορικών ακινήτων.

Οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές τραπεζών και κινητών αξιών εξακολουθούν επίσης να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες από την κατάρρευση του Ομίλου Credit Suisse.

Το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB), μια ομάδα κεντρικών τραπεζιτών, ρυθμιστικών αρχών και αξιωματούχων από τις κορυφαίες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη, εξέδωσε τον περασμένο μήνα έκθεση σχετικά με τα διδάγματα που πρέπει να αντληθούν από τη διαδικασία που οδήγησε στην εσπευσμένη εξαγορά από την UBS.

Ο Jean-Paul Servais, πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Επιτροπών Κινητών Αξιών (IOSCO), του διεθνούς οργανισμού που συγκεντρώνει τις παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές κινητών αξιών, δήλωσε ότι η ομάδα συνεργάζεται με το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το πώς θα πρέπει να δομηθούν οι διαθήκες διαβίωσης προς τις παγκόσμιες τράπεζες.

Στην περίπτωση της Credit Suisse, η έκθεση ανέφερε ότι οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ προειδοποίησαν για ενδεχόμενη ρευστοποίηση, μια από τις επιλογές των ελβετικών αρχών, η οποία θα έπληττε ομόλογα που ανήκουν σε Αμερικανούς επενδυτές, επισημαίνοντας ότι θα παραβίαζε τους νόμους περί τίτλων των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ