Λαγκάρντ για πληθωρισμό: Μετά από 2 τρίμηνα τυχόν μειώσεις επιτοκίων

Λαγκάρντ για πληθωρισμό: Μετά από 2 τρίμηνα τυχόν μειώσεις επιτοκίων

Η ΕΚΤ τον προηγούμενο μήνα διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο αναφοράς της στο ιστορικά υψηλό επίπεδο του 4%

Μετά τα επόμενα δύο τρίμηνα αναμένεται να ληφθεί η όποια τυχόν απόφαση της ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων. Αυτό ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε συνέδριο των Financial Times.

Η ίδια υποστήριξε ότι αν τα επιτόκια διατηρηθούν στα σημερινά τους επίπεδα για «αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα» θα μειωθεί ο πληθωρισμός της ευρωζώνης στο στόχο του 2%. Ξεκαθάρισε όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι «στα επόμενα δύο τρίμηνα θα δούμε [κάποια] αλλαγή», υπογραμμίζοντας ότι το διάστημα κατά το οποίο θα διατηρηθούν ψηλά τα επιτόκια πρέπει να είναι «αρκετά μεγάλο».

Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο αναφοράς της στο ιστορικά υψηλό επίπεδο του 4%, σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Πάντως η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα μπορούσε να ανακάμψει από το χαμηλό διετίας που κατέγραψε πρόσφατα, ειδικά στην περίπτωση ενός ακόμη ενεργειακού σοκ.

Σημειώνεται ότι πριν από δύο εβδομάδες από την Αθήνα η Λαγκάρντ είχε δεσμευτεί να διατηρήσει ψηλά τα επιτόκια για όσο χρειαστεί, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πληθωρισμό στο 2%.

Είχε προειδοποιήσει δε ότι η γεωπολιτική αστάθεια θα μπορούσε να ωθήσει ξανά υψηλότερα τις τιμές της ενέργειας, την ώρα που η κλιματική αλλαγή πιέζει ανοδικά τις τιμές των τροφίμων. Οι πολεμικές συγκρούσεις θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα «η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών να μειωθεί και η αβεβαιότητά τους για το μέλλον να αυξηθεί, και να επηρεάσει περαιτέρω δυσμενώς την ανάπτυξη».

Παράλληλα η πρόεδρος της ΕΚΤ είχε ξεκαθαρίσει ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη «αναμένεται να παραμείνει ακόμη πολύ υψηλός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», την ώρα που οι εγχώριες [εντός Ευρωζώνης] πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι ισχυρές. «Οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων μας εξακολουθούν να μεταδίδονται δυναμικά στις συνθήκες χρηματοδότησης. Αυτό επιδρά ολοένα περισσότερο ανασταλτικά στη ζήτηση και επομένως συμβάλλει στην υποχώρηση του πληθωρισμού», είχε δηλώσει από την Αθήνα η σιδηρά κυρία της ΕΚΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ