Citigroup:Θα πληρώσει 25,9 εκατ. δολ. για τη στόχευση Αρμενιο- αμερικανών που ζήτησαν κάρτα

Citigroup:Θα πληρώσει 25,9 εκατ. δολ. για τη στόχευση Αρμενιο- αμερικανών που ζήτησαν κάρτα

Οι διευθυντές της Citigroup εκπαίδευαν τους υπαλλήλους να προσδίδουν στερεότυπα σε αιτούντες ύποπτους ότι είναι αρμενικής καταγωγής επειδή τα επώνυμά τους τελείωναν σε "ian" και "yan", πιστεύοντας ότι ήταν πιθανό να διαπράξουν απάτη.

 

Η Citigroup συμφώνησε να πληρώσει 25,9 εκατ. δολάρια για να διευθετήσει τις κατηγορίες του Γραφείου Οικονομικής Προστασίας των Καταναλωτών των ΗΠΑ (CFPB) ότι έκανε σκόπιμα διακρίσεις σε βάρος αιτούντων πιστωτικών καρτών που η τράπεζα αναγνώρισε ως Αρμενιο-Αμερικανούς με βάση την τελευταία τους ονόματα.

Η ρυθμιστική αρχή δήλωσε την Τετάρτη ότι από το 2015 έως το 2021, οι διευθυντές της Citigroup εκπαίδευαν τους υπαλλήλους να προσδίδουν στερεότυπα σε αιτούντες ύποπτους ότι είναι αρμενικής καταγωγής επειδή τα επώνυμά τους τελείωναν σε "ian" και "yan", πιστεύοντας ότι ήταν πιθανό να διαπράξουν απάτη.
Πολλά θύματα ήταν στο Glendale της Καλιφόρνια, το οποίο μερικές φορές ονομάζεται «Μικρή Αρμενία» και φιλοξενεί περίπου το 15% του Αρμενιο-αμερικανικού πληθυσμού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Citigroup, η οποία διαθέτει λογισμικό για τον έλεγχο εφαρμογών καρτών για απάτη, κατηγορήθηκε ότι εφάρμοσε πιο αυστηρά κριτήρια κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων των θυμάτων, μεταξύ άλλων με την απαίτηση πρόσθετων πληροφοριών ή την πλήρη άρνηση των αιτήσεων.

Η CFPB είπε επίσης ότι οι τραπεζικοί υπάλληλοι είπαν ψέματα στους αιτούντες δίνοντάς τους ψεύτικους λόγους για τις αρνήσεις τους και έλαβαν οδηγίες να μην συζητήσουν τη διάκριση γραπτώς ή τηλεφωνικά.

Σύμφωνα με μια εντολή συγκατάθεσης, ορισμένοι υπάλληλοι αναφέρθηκαν στους αιτούντες κάρτας που υποπτεύονταν ότι ήταν αρμενικής καταγωγής ως «Αρμένιοι κακοί» ή «Η Αρμενική Μαφία της Νότιας Καλιφόρνια».
Η πληρωμή περιλαμβάνει αστικό πρόστιμο 24,5 εκατομμυρίων δολαρίων και αποζημίωση 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων στους αιτούντες κάρτες, για παραβιάσεις του ομοσπονδιακού νόμου περί ίσων ευκαιριών πίστωσης.


Η Citigroup ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας ότι προσπαθούσε να εμποδίσει ένα κύκλωμα απάτης στην Καλιφόρνια, αλλά ότι ένας "μικρός αριθμός" εργαζομένων παρέκαμψε τα πρωτόκολλα εντοπισμού απάτης. Είπε ότι έχει πειθαρχήσει άτομα που συμμετείχαν άμεσα.
«Ενώ δίνουμε προτεραιότητα στην προστασία της τράπεζάς μας και των πελατών μας από απάτες, είναι απαράδεκτο να βασίζουμε τις αποφάσεις για την πίστωση στην εθνική προέλευση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η τράπεζα με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Ο διευθυντής της CFPB, Rohit Chopra, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η Citigroup παραβίασε επανειλημμένα τους νόμους για την προστασία των καταναλωτών, έχοντας πληρώσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε πρόστιμα και αποζημίωση καταναλωτή από το 2015.

«Ανησυχώ για τα μακροχρόνια προβλήματα της Citi όσον αφορά τη διαχείριση μεγάλων επιχειρηματικών γραμμών», είπε.
Ο Τσόπρα και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν τα τελευταία χρόνια σηματοδοτήσει την πρόθεσή τους να τιμωρήσουν τους υποτροπιάζοντες εταιρικούς παραβάτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ