Ήρθε η ώρα της ανανέωσης για το Euribor - Στόχος η προσέλκυση τραπεζών - Φλερτ με Ελλάδα

 Ήρθε η ώρα της ανανέωσης για το Euribor - Στόχος η προσέλκυση τραπεζών - Φλερτ με Ελλάδα

Η ύπαρξη της ευρύτερης δυνατής γεωγραφικής διασποράς των τραπεζών στον πίνακα του Euribor θεωρείται ως ο καλύτερος τρόπος για μια πλήρη εικόνα του κόστους δανεισμού σε ευρώ

Οι διαχειριστές του επιτοκίου δανεισμού Euribor προτείνουν μια ανανέωση του δείκτη από το επόμενο έτος σε μια νέα προσπάθεια να αυξήσουν τον αριθμό των τραπεζών που συμβάλλουν στον υπολογισμό του στοχεύοντας αυτή τη φορά στην Ελλάδα, την Γερμανία, την Φινλανδία και την Ιρλανδία .

Μετά από μια δεκαετία και μια σειρά σκανδάλων νοθείας που κατέστρεψαν τη φήμη των διατραπεζικών επιτοκίων, για το μεγαλύτερο "ξάδερφο" του Euribor, το Libor, απενεργοποιήθηκε, αντικαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό με επιτόκια μίας ημέρας που καταρτίστηκαν από την Federal Reserve, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή την Τράπεζα της Αγγλίας.
Τρισεκατομμύρια ευρώ χρηματοοικονομικών προϊόντων, από στεγαστικά δάνεια μέχρι δάνεια αυτοκινήτων, παραμένουν συνδεδεμένα με το Διατραπεζικό Προσφερόμενο Επιτόκιο του Ευρώ, όπως είναι επίσημα γνωστό το Euribor.

Σύμφωνα με το Reuters η κίνηση για την ανανέωση του Euribor στοχεύει στη μείωση του φόρτου για τις τράπεζες που παρέχουν εισροές χρησιμοποιώντας μια τυποποιημένη προσέγγιση.

Ο Jean-Louis Schirmann, Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Χρηματαγορών (EMMI) του Euribor στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι η κύρια πρόταση είναι να καταργηθεί η απαίτηση των τραπεζών να παρέχουν εξατομικευμένες εκτιμήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν ο πραγματικός δανεισμός ή ο δανεισμός δεν λαμβάνει χώρα.
Αυτό ελπίζουμε ότι θα ενθάρρυνε περισσότερες τράπεζες να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Περίπου 50 συνεισέφεραν επιτόκια το 1999, αλλά η μαζική φυγή όταν οι τράπεζες προσπάθησαν να προστατευτούν από τις συνέπειες των σκανδάλων νοθείας άφησε μόνο 19 επί του παρόντος.
«Αυτό που θα θέλαμε να δούμε είναι μεγαλύτερη διαφοροποίηση», είπε ο Schirmann στο Reuters, αναφερόμενος στη σύνθεση του πίνακα ρύθμισης των επιτοκίων.

"Πόσες (θα μπορούσαν να επανέλθουν); Δεν έχω συγκεκριμένο στόχο στο μυαλό μου... Εάν μπορούσαμε να έχουμε τράπεζες που εντάσσονται από γεωγραφικές περιοχές που επί του παρόντος δεν είναι στο πάνελ, αυτό θα ήταν ήδη ένα καλό σημάδι".


Η ύπαρξη της ευρύτερης δυνατής γεωγραφικής διασποράς των τραπεζών στον πίνακα του Euribor θεωρείται ως ο καλύτερος τρόπος για μια πλήρη εικόνα του κόστους δανεισμού σε ευρώ.

Ο Schirmann τόνισε ότι χώρες με ενεργές αγορές δανεισμού από τράπεζα σε τράπεζα, όπως η Φινλανδία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα, δεν έχουν επί του παρόντος τράπεζες στο πάνελ του Euribor. Θα ήθελε επίσης να δει περισσότερες γερμανικές τράπεζες να ενώνονται μαζί με την Deutsche Bank και την DZ bank.

«Είναι καλή ιδέα να προσελκύσουμε περισσότερους από αυτούς», επεσήμανε.

Η EMMI υπολογίζει τώρα τα επιτόκια χρησιμοποιώντας ένα υβριδικό μείγμα πραγματικών συναλλαγών και εκτιμήσεων, το οποίο μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ισχυρό.

Οι προτεινόμενες αλλαγές, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ το επόμενο έτος μόλις ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις, θα δουν τις διαδικασίες υπολογισμού να επανασχεδιάζονται ώστε να «αντανακλούν καλύτερα τις αλλαγές στα επιτόκια καθώς και τις αλλαγές στους αντιληπτούς πιστωτικούς κινδύνους».
Η περικοπή της ανάγκης για τις τράπεζες να παρέχουν κατά παραγγελία εκτιμήσεις των αποκαλούμενων "Επίπεδο 3" θα πρέπει επίσης να "μειώσει σημαντικά" τον χρόνο και το κόστος που συνεπάγεται .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ