Στο"σφυρί" "κόκκινα δάνεια" μικτής λογιστικής αξίας 4,8 δισ. ευρώ - Αφορούν 40 χιλιάδες δανειοληπτές

Στο"σφυρί" "κόκκινα δάνεια" μικτής λογιστικής αξίας 4,8 δισ. ευρώ - Αφορούν 40 χιλιάδες δανειοληπτές

Τη Δευτέρα ξεκινάει τη διαδικασία πώλησης η PQH – Μέχρι τέλος του 2023 οι μη δεσμευτικές προσφορές

Στην πώληση κόκκινων δανείων συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ, μέσα από ένα πακέτο τριών χαρτοφυλακίων υπό την κωδική ονομασία «alphabet» προχωρά η PQH. Πρόκειται επί της ουσίας για το γνωστό project Αριάδνη που είχε προσπαθήσει να αξιοποιήσει και πέρυσι η Ειδική Εταιρεία Εκκαθάρισης, χωρίς ωστόσο επιτυχία.

Η PQH, λαμβάνοντας τα μηνύματα της αγοράς «έσπασε» το προς πώληση χαρτοφυλάκιο σε τρία διακριτά υπο-χαρτοφυλάκια, ενώ ταυτόχρονα άφησε εκτός δάνεια οφειλετών, που θα παρέμεναν… πελάτες της PQH για άλλες οφειλές τους.

Το νέο project, υπό την κωδική ονομασία Alphabet, περιλαμβάνει τις εξής «φέτες»: χαρτοφυλάκιο με εξασφαλισμένα δάνεια λιανικής, χαρτοφυλάκιο με εξασφαλισμένα επιχειρηματικά και τέλος χαρτοφυλάκιο με ανεξασφάλιστες ή χαμηλής αξίας εξασφαλίσεις.

Η ακτινογραφία των πακέτων

Ειδικότερα, τα τρία χαρτοφυλάκια που θα πουληθούν είναι τα εξής:

· Το Alphabet Εξασφαλισμένων Δανείων Λιανικής ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Με βάση την ενημέρωση, περίπου το 1/3 των δανείων είναι ρυθμισμένο ή ενταγμένο στις διατάξεις του νόμου περί προστασίας των δανειοληπτών και αφορά περίπου 16.000 οφειλέτες. Οι συνολικές απαιτήσεις ανέρχονται σε 2,8 δισ. ευρώ ενώ η εμπορική αξία των εξασφαλίσεων σε ακίνητα ανέρχονται σε 2,4 δισ. ευρώ.

· Alphabet Εξασφαλισμένων Επιχειρηματικών Δανείων ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Αφορά περίπου 6.500 δανειολήπτες ενώ οι συνολικές απαιτήσεις ανέρχονται σε 7,1 δισ. ευρώ. Η εμπορική αξία των ακινήτων που είναι εξασφαλισμένα ανέρχονται σε 3,1 δισ. ευρώ.

· Alphabet Ανεξασφάλιστων ή Χαμηλής Εξασφάλισης Δανείων ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Αφορά 17.500 οφειλέτες με συνολικές απαιτήσεις ύψους 4,8 δισ. ευρώ ενώ σχεδόν 1 δισ. ευρώ ανέρχεται η εμπορική αξία των εξασφαλίσεων σε ακίνητα.

Το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα

Το VDR για την πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας θα ανοίξει τη Δευτέρα, ενώ ολοκληρώνεται το pre marketing, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν η Morgan Stanley, που λειτουργεί εκ νέου ως σύμβουλος πώλησης, έχει αποστείλει συμβάσεις εμπιστευτικότητας σε επενδυτές. Το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει κατάθεση δεσμευτικών προσφορών ως τα τέλη του έτους και ολοκλήρωση της συναλλαγής ή των συναλλαγών ως το καλοκαίρι του 2024.

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν είτε κάποιο/κάποια από τα τρία χαρτοφυλάκια είτε και το σύνολό τους. Πρόκειται επομένως για σπονδυλωτή πώληση μέσω μιας παράλληλης διαδικασίας με παροχή, τόσο κοινών όσο και εξειδικευμένων πληροφοριών ανά χαρτοφυλάκιο. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα κάποια από τις συναλλαγές να ολοκληρωθεί ταχύτερα από τις υπόλοιπες. Όπως και στην Αριάδνη η Επιτροπή Ειδικών Εκκαθαρίσεων (ΕΠ.ΕΙΔ.ΕΚΚΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος έχει ζητήσει και έχει λάβει εύρος δίκαιης και εύλογης αποτίμησης για τα τρία χαρτοφυλάκια, θέτοντας ελάχιστη τιμή προσφοράς ανά χαρτοφυλάκιο.

Η PQH παρέχει διευκολύνσεις στην καταβολή του τιμήματος όπως συνέβη με τον προηγούμενο διαγωνισμό. Ειδικότερα παρέχεται η δυνατότητα τμηματικής καταβολής σε βάθος τριετίας, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι ο προτιμητέος επενδυτής θα διαθέτει εγγύηση από αξιόπιστο τραπεζικό φορέα. Σε αντίθεση με το διαγωνισμό Αριάδνη δεν προβλέπεται μεταβίβαση προσωπικού της PQH στον αγοραστή/αγοραστές των τριών υπο-χαρτοφυλακίων του Alphabet project.

Εκτός περιμέτρου αγροτικά δάνεια και δάνεια με εγγύηση Δημοσίου

Εκτός της περιμέτρου, όπως συνέβη και στο προηγούμενο άκαρπο διαγωνισμό, παρέμειναν τα αγροτικά δάνεια, όσα φέρουν εγγύηση Δημοσίου καθώς και όσα βρίσκονται σε στάδιο νομικών διεκδικήσεων. Αθροιστικά τα υπό διαχείριση δάνεια και απαιτήσεις από πιστώσεις που θα μείνουν υπό τη διαχείριση της PQH εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς η συναλλαγή Alphabet υπολογίζονται σε 4 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ