Βιλερουά (ΕΚΤ): Οχι σε άλλες αυξήσεις επιτοκίων τώρα - Βρισκόμαστε σε καλό επίπεδο

Βιλερουά (ΕΚΤ): Οχι σε άλλες αυξήσεις επιτοκίων τώρα - Βρισκόμαστε σε καλό επίπεδο

Ο πληθωρισμός θα πρέπει να φτάσει στον στόχο της κεντρικής τράπεζας, το 2%, έως το 2025 παρά τη βία στο Ισραήλ, προσθέτει.

Ο πληθωρισμός θα πρέπει να φτάσει τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας γύρω στο 2% έως το 2025, παρά τη βία στο Ισραήλ που επιβαρύνει τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων, δήλωσε ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο franceinfo, είπε ότι η ΕΚΤ ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτική σχετικά με τις εξελίξεις των τιμών του πετρελαίου, αλλά πρόσθεσε ότι οι τιμές αντιστοιχούσαν μόνο σε ένα μικρό κομμάτι του συνολικού πληθωρισμού, ο οποίος εξακολουθεί να μειώνεται «σαφώς» συνολικά.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν σήμερα μετά το ράλι άνω του 4% στην προηγούμενη συνεδρίαση, με τους επενδυτές να είναι προσεκτικοί καθώς παρακολουθούν πιθανές διακοπές του εφοδιασμού εν μέσω στρατιωτικών συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.

Κάποιοι φοβούνται ότι ο πόλεμος μεταξύ μπορεί να έχει την ίδια επίδραση στις τιμές του πετρελαίου με τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ του 1973, όταν επίθεση που εξαπέλυσε στο Ισραήλ ένας συνασπισμός αραβικών κρατών με επικεφαλής την Αίγυπτο και τη Συρία οδήγησε σε μεγάλη ενεργειακή κρίση στη Δύση.

«Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε σήμερα σε παρόμοια κατάσταση (όπως ο πόλεμος του Κιπούρ), αλλά πρέπει φυσικά να παραμείνουμε πολύ προσεκτικοί. Αυτό αυξάνει την οικονομική αβεβαιότητα», είπε ο Βιλερουά.

Πρόσθεσε επίσης ότι τα τρέχοντα επιτόκια της ΕΚΤ, που έφτασαν τον περασμένο μήνα στο ρεκόρ του 4% μετά από 10 διαδοχικές ανόδους, βρίσκονται σε «καλό επίπεδο», προσθέτοντας ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για περαιτέρω αυξήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ