Knot: Όσοι στοιχηματίζουν ενάντια σε μια νέα αύξηση επιτοκίων ίσως κάνουν λάθος

Knot: Όσοι στοιχηματίζουν ενάντια σε μια νέα αύξηση επιτοκίων ίσως κάνουν λάθος

«Συνεχίζω να πιστεύω ότι η επίτευξη του στόχου μας για πληθωρισμό 2% στο τέλος του 2025 είναι το ελάχιστο που πρέπει να επιτύχουμε»

Οι traders που στοιχηματίζουν ενάντια σε μια νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα ίσως κάνουν λάθος, σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης, Klaas Knot.

Παρότι η επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης είναι βέβαιο ότι θα περιορίσει τη ζήτηση, ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης εκτιμά ότι οι αναθεωρημένες προβλέψεις δεν θα διαφέρουν κατά πολύ από αυτές του Ιουνίου.

Το κατά πόσον αυτό το outlook, το οποία μόλις και μετά βίας προβλέπει την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο μεσοπρόθεσμα, δικαιολογεί μια 10η συνεχόμενη αύξηση είναι ένα «δύσκολο δίλημμα», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Άμστερνταμ.

«Συνεχίζω να πιστεύω ότι η επίτευξη του στόχου μας για πληθωρισμό 2% στο τέλος του 2025 είναι το ελάχιστο που πρέπει να επιτύχουμε», δήλωσε ο Knot. «Θα αισθανόμουν σαφώς άβολα με οποιαδήποτε εξέλιξη που θα μετατόπιζε την προθεσμία αυτή ακόμη περισσότερο προς τα έξω. Και δεν θα με πείραζε τόσο πολύ αν μετατοπιζόταν λίγο προς τα εμπρός», πρόσθεσε.

Μετά τις δηλώσεις του Knot, ενισχύθηκαν τα στοιχήματα υπερ μιας συνέχισης της επιθετικής σύσφιγξης από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Οι πιθανότητες μιας νέας αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης τώρα ανέβηκαν στο 35% έναντι 30% νωρίτερα.

Οι δηλώσεις του Knot επιβεβαιώνουν ότι η απόφαση της ΕΚΤ είναι ακόμα στον αέρα. Το βασικό επιτόκιο βρίσκεται τώρα στο 3,75% – στα πρόθυρα της ανόδου σε επίπεδο ρεκόρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ