Εκτοξεύτηκαν τα κέρδη των αμερικανικών τραπεζών χάρη στα υψηλά επιτόκια

Εκτοξεύτηκαν τα κέρδη των αμερικανικών τραπεζών χάρη στα υψηλά επιτόκια

Τα αυξημένα επιτόκια οδήγησαν σε εκτίναξη κερδών τις JP Morgan και Wells Fargo, ενώ λιγότερο ευνοημένη ήταν η Citigroup

Την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομία αντανακλά η πρώτη δέσμη εταιρικών αποτελεσμάτων από τραπεζικούς κολοσσούς των ΗΠΑ.

Τα αυξημένα επιτόκια οδήγησαν σε εκτίναξη κερδών τις JP Morgan και Wells Fargo, ενώ λιγότερο ευνοημένη ήταν η Citigroup, καθώς ασχολείται κυρίως με επενδύσεις που έχουν ατονήσει στο καθεστώς νομισματικής σύσφιγξης.

Συγκεκριμένα, τα κέρδη της JP Morgan Chas εκτοξεύθηκαν κατά 67% το β’ τρίμηνο, καθώς -εκτός από τα κέρδη από τα υψηλά επιτόκια- μεγάλο ήταν και το όφελος της εξαγοράς της First Republic Bank. Τα έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 21,9 δισ. δολάρια και σε νέα ιστορικό υψηλό, αυξημένα κατά 44% από πέρυσι, έναντι εκτιμήσεων για 21 δισ.

Συνολικά, τα κέρδη της JP Morgan Chas σημείωσαν αύξηση στα 14,47 δισ. δολάρια ή 4,75 δολ. ανά μετοχή από τα 8,65 δισ. δολάρια ή 2,76 δολ/μτχ πέρυσι, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για κέρδη 4 δολ. ανά μετοχή. Την ίδια ώρα, τα έσοδα του αμερικανικού τραπεζικού κολοσσού στο δεύτερο τρίμηνο ανήλθαν στα 42,4 δισ. δολάρια διαλύοντας έναντι εκτιμήσεων για 38,96 δισ.

Ομοίως, άλμα κερδοφορίας κατά 57% σημείωσε και η Wells Fargo με τα καθαρά κέρδη να αυξάνονται σε 4,94 δισ. δολάρια ή 1,25 δολ. ανά μετοχή από τα 3,14 δισ. ή 0,75 δολ/μτχ ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 1,16 δολ/μτχ. Την ίδια ώρα, τα έσοδά της ανήλθαν σε 28,2 δισ. ξεπερνώντας κατά πολύ την εκτίμηση των αναλυτών για 20,06 δισ.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ εκτινάχθηκαν κατά 29% σε 13,16 δισ. δολάρια στο δεύτερο τρίμηνο.

Αυξημένα κέρδη ανακοίνωσε και ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον πλανήτη, η BlackRock, με κέρδη ανά μετοχή 9,06 δολαρίων, αυξημένα κατά 28% σε ετήσια βάση. Το προσαρμοσμένο ποσό των 9,28 δολαρίων ήταν πάνω από τα 8,41 δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Οι καθαρές εισροές στα επενδυτικά προϊόντα της BlackRock ξεπέρασαν τα 80 δισ. δολάρια, με το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων να προέρχεται από θεσμικούς πελάτες. Τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν κατά 1% σε ετήσια βάση στα 4,5 δισ. δολάρια και τα λειτουργικά έσοδα υποχώρησαν κατά 3%.

Στον αντίποδα, σημαντική πτώση κατέγραψαν τα κέρδη της Citigroup εξαιτίας κυρίως της βουτιά στον τομέα του trading. Συγκεκριμένα, το δεύτερο τρίμηνο κατέγραψε πτώση των καθαρών της κερδών κατά 36%, στα 2,92 δισ. δολάρια ή 1,33 δολ. ανά μετοχή από τα 4,55 δισ. ή 2,19 δολ/μτχ που είχε παρουσιάσει την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα.

Ωστόσο, η κερδοφορία του τραπεζικού κολοσσού ήταν καλύτερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν κέρδη 1,3 δολάρια ανά μετοχή.

Τέλος, τα έσοδα της Citigroup διαμορφώθηκαν στα 19,44 δισ. δολάρια μειωμένα κατά 1% από πέρυσι, ανώτερα όμως από την εκτίμηση για 19,34 δισ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ