Γεωργιανός δισεκατομμυριούχος κέρδισε αποζημίωση 926 εκατ. δολ. από την Credit Suisse

 Γεωργιανός δισεκατομμυριούχος κέρδισε αποζημίωση 926 εκατ. δολ. από την Credit Suisse

Η Credit Suisse καταδικάστηκε να πληρώσει 926 εκατομμύρια δολάρια από το δικαστήριο της Σιγκαπούρης  το οποίο  

Η Credit Suisse καταδικάστηκε να πληρώσει 926 εκατομμύρια δολάρια στον πρώην πρωθυπουργό της Γεωργίας την Παρασκευή επειδή έχασε μέρος της περιουσίας του, σε δικαστική απόφαση της Σιγκαπούρης που αντιπροσωπεύει μια από τις μεγαλύτερες νομικές νίκες εναντίον της τράπεζας.

Το Διεθνές Εμπορικό Δικαστήριο της Σιγκαπούρης δήλωσε ότι μια μονάδα της Credit Suisse δεν ενήργησε καλόπιστα και αμέλησε να διατηρήσει ασφαλή τα περιουσιακά στοιχεία του Bidzina Ivanishvili, δίνοντας το τελευταίο πλήγμα στην προβληματική τράπεζα, την οποία εξαγοράζει η UBS.
Η Credit Suisse είπε αμέσως ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Ivanishvili, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός της Γεωργίας το 2012 έως το 2013, είχε θέσει 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια υπό την επιμέλεια της Credit Suisse Trust το 2005, σύμφωνα με το δικαστήριο.

Οι δικηγόροι του Ivanishvili, από τη δικηγορική εταιρεία Drew & Napier, ανέφεραν ότι οι αποτυχίες της Credit Suisse Trust είχαν οδηγήσει σε δόλια κακοδιαχείριση και σημαντικές απώλειες.


Στην απόφασή που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, το δικαστήριο ανέφερε ότι η τράπεζα απέτυχε να διαφυλάξει τα περιουσιακά στοιχεία του Ivanishvili, εμποδίζοντας τον Lescaudron σύμβουλο της Credit Suisse Trust στη Σιγκαπούρη, να έχει πρόσβαση σε αυτά.

Ο Lescaudron καταδικάστηκε από ελβετικό δικαστήριο το 2018 για πλαστογράφηση υπογραφών πρώην πελατών, συμπεριλαμβανομένου του Ivanishvili, για μια περίοδο οκτώ ετών. Παραδέχτηκε ότι παραποιούσε συναλλαγές και έκρυβε ζημίες σε ένα σχέδιο που του άφηνε δεκάδες εκατομμύρια ελβετικά φράγκα. Αποφυλακίστηκε το 2019 και αυτοκτόνησε το 2020.

Τα 926 εκατομμύρια δολάρια που θα πληρώσει η Credit Suisse θα μειωθούν κατά 79 εκατομμύρια δολάρια που είχε ήδη πληρώσει τον Δεκέμβριο.

«Η απόφαση που δημοσιεύτηκε σήμερα είναι λανθασμένη και θέτει πολύ σημαντικά νομικά ζητήματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Credit Suisse. «Η Credit Suisse Trust Limited σκοπεύει να ασκήσει σθεναρή προσφυγή», πρόσθεσε.

Η τράπεζα προσφεύγει επίσης κατά μιας άλλης απόφασης που σχετίζεται με τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του Ivanishvili.

Δικαστήριο των Βερμούδων έκρινε τον Μάρτιο του 2022 ότι ο Ιβανισβίλι και η οικογένειά του πρέπει να αποζημιωθούν περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια από τον τοπικό κλάδο ασφάλισης ζωής της Credit Suisse.

Το τελικό ποσό που οφείλει η Credit Suisse θα πρέπει να μειωθεί περαιτέρω για να αποφευχθεί η επικάλυψη με την υπόθεση των Βερμούδων και να αποτραπεί η λεγόμενη διπλή ανάκτηση, δήλωσε το δικαστήριο. Η Credit Suisse ασκεί έφεση κατά της απόφασης των Βερμούδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ