Credit Suisse: "Έφυγαν" 68 δισ. δολ. το περασμένο τρίμηνο και... οι εκροές συνεχίζονται

 Credit Suisse: "Έφυγαν" 68 δισ. δολ. το περασμένο τρίμηνο και... οι εκροές συνεχίζονται

Τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζεται το εμβληματικό τμήμα διαχείρισης περιουσίας σημείωσαν βουτιά 29% ενώ πολλές προθεσμιακές δεν ανανεώθηκαν

 

Η Credit Suisse ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι 61 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (68 δισεκατομμύρια δολάρια) σε περιουσιακά στοιχεία εγκατέλειψαν την τράπεζα το πρώτο τρίμηνο και ότι οι εκροές συνεχίζονται, υπογραμμίζοντας την πρόκληση που αντιμετωπίζει ο Όμιλος UBS για την διάσωση της τράπεζας του.

Οι καταθέσεις πελατών μειώθηκαν κατά 67 δισεκατομμύρια φράγκα το τρίμηνο και η τράπεζα σημείωσε ότι πολλές προθεσμιακές καταθέσεις δεν είχαν ανανεωθεί.

«Αυτές οι εκροές μετριάστηκαν αλλά δεν έχουν ακόμη αντιστραφεί από τις 24 Απριλίου 2023», ανέφερε η Credit Suisse, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα χρήματα που έφευγαν από την τράπεζα προέρχονται από το τμήμα διαχείρισης περιουσίας και σημειώθηκαν σε όλες τις περιοχές. Η καθαρή εκροή ενεργητικού ακολούθησε 110,5 δισεκατομμύρια φράγκα που αντλήθηκαν από πελάτες από την τράπεζα το τέταρτο τρίμηνο.

Η 167χρονη τράπεζα ανακοίνωσε αποτελέσματα για την τελευταία φορά, καθώς ο "γάμος" της με την UBS αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Μεγάλο μέρος της φήμης της Ελβετίας ως αξιόπιστου παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κέντρου -ιδιαίτερα για τους εξαιρετικά πλούσιους- θα εξαρτηθεί από το εάν οι δύο παγκοσμίως σημαντικές συστημικές τράπεζες μπορούν να ενοποιηθούν με επιτυχία.

Οι μετοχές τόσο της UBS όσο και της Credit Suisse σημείωσαν άνοδο περίπου 2% στις πρωινές συναλλαγές, με ορισμένους αναλυτές να σημειώνουν ότι οι εκροές δεν ήταν τόσο κακές όσο φοβόντουσαν.


Τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζεται το εμβληματικό τμήμα διαχείρισης περιουσίας σημείωσαν βουτιά 29% στα 502,5 δισεκατομμύρια φράγκα στα τέλη Μαρτίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι πελάτες άρχισαν γρήγορα να αντλούν χρήματα από την Credit Suisse που μαστιζόταν από σκάνδαλα, αφού παγιδεύτηκε στην αναταραχή της αγοράς που προκάλεσε η κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank.

Στο πακέτο διάσωσης η UBS συμφώνησε να εξαγοράσει την Credit Suisse για 3 δισεκατομμύρια φράγκα και να αναλάβει ζημιές έως και 5 δισεκατομμύρια φράγκα. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης 200 δισ. φράγκα σε κρατικές οικονομικές εγγυήσεις.


Η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι στο τέλος του πρώτου τριμήνου είχε καθαρό δανεισμό 108 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων από την κεντρική τράπεζα μετά την αποπληρωμή 60 δισεκατομμυρίων. Έκτοτε, έχει επιστρέψει άλλα 10 δις.

Η τράπεζα, ωστόσο, ανέφερε κέρδη προ φόρων 12,8 δισεκατομμυρίων φράγκων, κυρίως λόγω της αμφιλεγόμενης απομείωσης στο μηδέν των ομολόγων AT1 και του κέρδους από την πώληση μεγάλου μέρους του Ομίλου Securitized Products της στην Apollo Global Management. Όταν προσαρμόστηκε για αυτούς τους παράγοντες, είχε ζημιά 1,3 δισ. φράγκα για το τρίμηνο.

Οι μονάδες διαχείρισης περιουσίας και επενδυτικής τραπεζικής θα συνεχίσουν να είναι ζημιογόνες το δεύτερο τρίμηνο, δήλωσε η Credit Suisse, προσθέτοντας ότι ο όμιλος αναμένεται επίσης να σημειώσει ζημιά φέτος.

Η UBS, η οποία έχει επισημάνει ότι αναμένει η συμφωνία να επιφέρει μειώσεις κόστους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2027, ανακοινώνει αποτελέσματα ρώτου τριμήνου την Τρίτη.

Άλλα βασικά στοιχεία της Credit Suisse είναι:

- τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 30% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, κάτι που η τράπεζα είπε ότι οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό σε επιβάρυνση απομείωσης υπεραξίας και αυξήσεις σε αποζημιώσεις και παροχές

- Ιδιώτες πελάτες άντλησαν 6,9 δισεκατομμύρια φράγκα από τον ελβετικό βραχίονα της τράπεζας εν μέσω ερωτημάτων σχετικά με το μέλλον της μονάδας Credit Suisse στην Ελβετία

- Η σχεδιαζόμενη εξαγορά 175 εκατομμυρίων δολαρίων από την Credit Suisse της επενδυτικής τραπεζικής του Michael Klein ακυρώθηκε με κοινή συμφωνία

- η τράπεζα είχε λίγο περισσότερους από 48.000 υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης στο τέλος του πρώτου τριμήνου, μείωση 5% από τα τέλη Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ