ΕΚΤ: Τρεις αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης ως τον Ιούλιο "βλέπουν" οι αναλυτές στο Bloomberg

ΕΚΤ: Τρεις αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης ως τον Ιούλιο "βλέπουν" οι αναλυτές στο Bloomberg

Στο 3,75% θα οδηγηθεί το επιτόκιο καταθέσεων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να προβεί σε τρεις αυξήσεις των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, προτού τερματίσει την πιο επιθετική περίοδο νομισματικής σύσφιξης στην ιστορία της, εκτιμούν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Αυτό θα οδηγήσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75%, όπου θα παραμείνει μέχρι το υπόλοιπο του έτους, σύμφωνα με την έρευνα της 5ης έως 13ης Απριλίου.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι προσδοκίες των οικονομολόγων είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνες με εκείνες των επενδυτών, οι οποίοι έχουν μειώσει τα στοιχήματα για την κορύφωση αυτού του κύκλου αυξήσεων μετά τις τραπεζικές καταρρεύσεις στις ΗΠΑ και την Ελβετία.

Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ήταν σχεδόν ομόφωνοι ζητώντας περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού στις 4 Μαΐου, αν και το μέγεθος αυτής της κίνησης παραμένει προς συζήτηση.

Σε δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας Martins Kazaks δήλωσε ότι η απόφαση είναι πιθανό να είναι μεταξύ της επιβράδυνσης του ρυθμού σε ένα τέταρτο της μονάδας ή της επιλογής για μια τέταρτη συνεχόμενη κίνηση διπλάσιου μεγέθους.

"Σε κάποιο σημείο, είναι φυσικό να μειωθεί το μέγεθος του βήματος - για παράδειγμα, η αύξηση θα μπορούσε να μην είναι 50 μονάδες βάσης, αλλά 25 μονάδες βάσης", δήλωσε, σύμφωνα με την υπηρεσία ειδήσεων Leta της βαλτικής χώρας.

"Μήπως θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μικρότερο βήμα ήδη στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΚΤ τον Μάιο; Νομίζω ότι υπάρχει κάθε πιθανότητα γι' αυτό, αλλά η αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης δεν είναι μια επιλογή που μπορεί να αγνοηθεί", αναφέρθηκε ο Καζάκς.

Η πρόσφατη αναταραχή στον χρηματοπιστωτικό τομέα μπορεί να βοηθήσει την ΕΚΤ με τη σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών, δήλωσε την Κυριακή η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

"Αν δεν δανείζουν πάρα πολλές πιστώσεις και αν διαχειρίζονται τον κίνδυνο, αυτό μπορεί να μειώσει το έργο που πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε τον πληθωρισμό", δήλωσε στο "Face the Nation" του CBS. "Αλλά αν μειώσουν υπερβολικά τις πιστώσεις, τότε αυτό θα επιβαρύνει υπερβολικά την ανάπτυξη. Επομένως, πρόκειται για μια λεπτή ισορροπία".

Η Λαγκάρντ ενδέχεται να αναπτύξει τις λεπτομέρειες σε ομιλία της τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη -αν και επιβραδύνεται σημαντικά φέτος- εξακολουθεί να είναι υπερτριπλάσιος από τον στόχο της ΕΚΤ για 2% και ένα βασικό μέτρο που αφαιρεί ασταθή στοιχεία όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια σημειώνει νέα ρεκόρ κάθε μήνα.

Ο υποκείμενος πληθωρισμός μπορεί να έχει κορυφωθεί όσον αφορά τους τριμηνιαίους μέσους όρους, αλλά θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο 5,5% αυτό το τρίμηνο και πρόκειται να ξεπεράσει τον γενικό αριθμό το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την έρευνα του Bloomberg.

Ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel δήλωσε στο podcast Pioneer Briefing σε ένα επεισόδιο που προβλήθηκε τη Δευτέρα ότι "υπολογίζει σε μια υποχώρηση πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές".

"Παρόλα αυτά, ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και πρέπει να κάνουμε περισσότερα για τα επιτόκια", είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ