Bitcoin: Θησαυρός ή κάρβουνο;

Bitcoin: Θησαυρός ή κάρβουνο;

Δεν επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής οι "ταύροι" που έβλεπαν πως η ισοτιμία του Bitcoin έναντι του δολαρίου θα έφτανε σε εξαψήφια ποσά.

Η ολομέτωπη επίθεση που έχει εξαπολύσει η Κίνα εναντίον των κρυπτονομισμάτων, η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών που προσπαθούν να επιβάλουν ρυθμίσεις στις συναλλαγές μεγάλης αξίας, οι προθέσεις των κεντρικών τραπεζών για την εισαγωγή ψηφιακών νομισμάτων αλλά και μερικά περιστατικά καραμπινάτης κυβερνοαπάτης συνθέτουν ένα κοκτέιλ που αφήνει πικρή γεύση στους θιασώτες του Bitcoin, του Ethereum και των άλλων κρυπτονομισμάτων.

Τις τελευταίες εβδομάδες τη δημοσιότητα γύρω από τα κρυπτονομίσματα μονοπωλούν οι ενέργειες της Κίνας. Το Πεκίνο πρώτα απαγόρευσε στις τράπεζες και τις πλατφόρμες πληρωμών της χώρας να υποστηρίζουν συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα. Ήταν μια απόφαση που έριξε την ισοτιμία του Bitcoin έναντι του δολαρίου αρκετά μακριά από την κορυφή των 62.000 δολαρίων.

Όμως η Κίνα δεν έμεινε εκεί. Συνέχισε δίνοντας στους διαχειριστές των υπολογιστικών συστημάτων που πραγματοποιούν το λεγόμενο mining (δηλαδή τη διαδικασία "εξόρυξης" βάσει της οποίας αποκτούν αξία τα κρυπτονομίσματα) την εντολή να εγκαταλείψουν τη χώρα. Η είδηση προκάλεσε πανικό αλλά και ανακούφιση σε εκείνους που βλέπουν πως η μανία των κρυπτονομισμάτων μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η κατανάλωση ενέργειας των υπολογιστών που συμμετέχουν στη διαδικασία της εξόρυξης φτάνει σε τεράστια επίπεδα και πολλοί είναι εκείνοι που εγκαθιστούν τις συστοιχίες των μονάδων τους κοντά σε μονάδες παραγωγής ενέργειας. Η απόφαση της Κίνας να εξορίσει τις συγκεκριμένες μονάδες προκάλεσε ένα σοκ από το οποίο η κοινότητα των κρυπτονομισμάτων και όσων επενδύουν σε αυτά δεν έχει ακόμα συνέλθει πλήρως.

Το όριο των 40.000 δολαρίων φαίνεται πολύ μακρινό για το Bitcoin, το οποίο βεβαίως (όπως και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα) φημίζεται για τη μεγάλη διακύμανση της ισοτιμίας του έναντι των συμβατικών νομισμάτων.

Στην απόφαση της Κίνας να εξορίσει τους... εξορύκτες δημιουργήθηκε ένα αντίβαρο από Πολιτείες όπως η Φλόριντα και το Τέξας που απευθύνουν ανοικτή πρόσκληση σε όσους έχουν μονάδες υπολογιστών, καθώς προσδοκούν έσοδα από τη δαπάνη ενέργειας.

Ωστόσο δεν είναι βέβαιο πως όλοι οι ιδιοκτήτες μονάδων θα σπεύσουν να τις μεταφέρουν σε αμερικανικό έδαφος. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αποφασίσει να σφίξει τα λουριά σε όσους διακινούν κρυπτονομίσματα και η αμερικανική ΑΑΔΕ (η διάσημη και πανίσχυρη IRS) απειλεί με κυρώσεις όσους πραγματοποιούν συναλλαγές άνω των 10.000 δολαρίων με κρυπτονομίσματα και δεν τις δηλώνουν.

Σε αυτά προστίθενται οι διεργασίες της ΕΚΤ και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ γύρω από την προοπτική της εισαγωγής ψηφιακών νομισμάτων, κάτι που ουσιαστικά θα απειλήσει τη σημερινή πρωτοκαθεδρία των κρυπτονομισμάτων τύπου Bitcoin. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, δύο αδέρφια από τη Νότια Αφρική που λειτουργούσαν μία πλατφόρμα διακίνηση κρυπτονομισμάτων... εξαφανίστηκαν από προσώπου Γης έχοντας πάρει μαζί τους κρυπτονομίσματα αξίας 3,6 δισ. δολαρίων!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ