Οι τηλεπικοινωνίες αντέχουν την κρίση του κορονοϊού

Τι θα επηρεάσει την απόδοσή τους τις επόμενες εβδομάδες

Οι τηλεπικοινωνίες αντέχουν την κρίση του κορονοϊού

Τα ελληνικά δίκτυα τηλεπικοινωνιών φαίνεται να έχουν δείξει αξιοσημείωτη αντοχή στην αυξημένη κίνηση που προκάλεσαν τα μέτρα περιορισμού, ωστόσο τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα.

Όπως δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ στις αρχές του μήνα η ημερήσια κίνηση στο σταθερό δίκτυο του ΟΤΕ αυξήθηκε κατά 50% και έφτασε τα 10.000 Terabytes έναντι 6.700 Terabytes τον Φεβρουάριο. Αντίστοιχα, αύξηση 90% σημειώθηκε στην κίνηση δεδομένων στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της Cosmote. Ο σχεδόν διπλασιασμός μπορεί να ερμηνευτεί λαμβάνοντας υπόψιν ότι η εταιρεία προσέφερε δωρεάν όγκο δεδομένων στους συνδρομητές της.

Αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν πως παρόμοια είναι η αύξηση της κίνησης στα υπόλοιπα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να καταγράφονται σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η καλή συμπεριφορά των δικτύων οφείλεται σε μία σειρά παραγόντων. Συγκεκριμένα, σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι μεγάλες πλατφόρμες που διανέμουν βίντεο (όπως το Netflix και το YouTube) προχώρησαν εγκαίρως στις κατάλληλες ρυθμίσεις για όλη την Ευρώπη ώστε να μην δημιουργηθούν συνθήκες μποτιλιαρίσματος στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα της Γηραιάς Ηπείρου.

Περισσότερες πληροφορίες για τη διαχείριση της κίνησης είχε δώσει προ ημερών το Netflix, ανακοινώνοντας πως επιβράδυνε κατά 25% την ταχύτητα μετάδοσης των δεδομένων στην Ευρώπη, χωρίς να μειώσει την ποιότητα της εικόνας στις ταινίες και σειρές που μεταδίδει.

Ο άγνωστος Χ

Το πώς θα εξελιχθεί η απόδοση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων θα εξαρτηθεί από το διάστημα που θα παραμείνουν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της κυβέρνησης οι περιορισμοί θα ισχύουν τουλάχιστον ως τις 27 Απριλίου και το αν θα δοθεί νέα παράταση θα εξαρτηθεί βεβαίως από την πορεία των κρουσμάτων και τις εκτιμήσεις της ομάδας του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα και των άλλων ειδικών.

Ρόλο-κλειδί θα παίξει και η εντατικοποίηση των εφαρμογών τηλε-εργασίας και τηλε-εκπαίδευσης. Όσο περισσότερες εφαρμογές αυτής της κατηγορίας χρησιμοποιηθούν, τόσο μεγαλύτερος όγκος θα προστεθεί στα δίκτυα. Με βάση όμως την ως σήμερα εμπειρία και τα διδάγματα από την Ευρώπη, η πτώση στην απόδοση των υποδομών δεν αναμένεται να είναι τόσο μεγάλη που να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.

Η κατάσταση στην Ευρώπη

Στην Ιταλία και την Ισπανία που δοκιμάζονται περισσότερο από τις άλλες χώρες της Ευρώπης από τον κορονοϊό Covid-19 η πτώση στην ταχύτητα των σταθερών δικτύων φτάνει στο 12% και στα κινητά δίκτυα στο 14%. Για τις δύο χώρες η Vodafone, που διατηρεί παρουσία τόσο στη μία όσο και στην άλλη, έκανε λόγο για αύξηση της κίνησης στα δίκτυά της κατά 50%, ενώ σε άλλες χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται -και τις οποίες δεν κατονομάζει- η αύξηση φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις ως και το 100%. Παρόμοια ποσοστά αναφέρουν και άλλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, ενώ στη Γερμανία και τη Γαλλία η υποχρεωτική παραμονή στο σπίτι και η εκτενής χρήση εφαρμογών τηλε-εργασίας έχει προκαλέσει πτώση κοντά στο 11% στις ταχύτητες πρόσβασης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ