12 Gbps στο πρώτο δοκιμαστικό δίκτυο 5G στην Ελλάδα

12 Gbps στο πρώτο δοκιμαστικό δίκτυο 5G στην Ελλάδα

Το πρώτο δοκιμαστικό δίκτυο 5G στην Ελλάδα υλοποίησε η Cosmote, πετυχαίνοντας live ταχύτητες πάνω από 12Gbps, 60 φορές μεγαλύτερες από τις σημερινές ταχύτητες 4G.

Η δοκιμή έγινε σε υπαίθριο χώρο του Δήμου Ζωγράφου, όπου η Cosmote αναπτύσσει πιλοτικό δίκτυο 5G. Στη σχετική παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα παρευρέθηκαν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών Βασίλης Μαγκλάρας, η δήμαρχος Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Στη σημερινή εκδήλωση η Cosmote παρουσίασε:

  • εφαρμογή Internet of Skills για προσομοίωση ιατρικής επέμβασης από απόσταση μέσω μάσκας εικονικής πραγματικότητας (VR),
  • χρήση αυτοματισμών 5G real time και συνεργασία ρομποτικής για την ισορροπία μιας μπάλας,
  • 360° live feed σε ανάλυση 4Κ, μέσω εικονικής πραγματικότητας
  • εκτέλεση πέναλτι σε πραγματικό χρόνο μέσω εικονικής πραγματικότητας (VR).

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκος Παππάς, δήλωσε σχετικά: «Σήμερα ξεκινήσαμε, από το Δήμο Ζωγράφου, την πιλοτική εφαρμογή των τηλεπικοινωνιών πέμπτης γενιάς (5G). Αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή μας σε πολλά επίπεδα. Στον τρόπο που επικοινωνούμε, που απολαμβάνουμε υπηρεσίες, που μετακινούμαστε, που ψυχαγωγούμαστε.
Σήμερα ζούμε ένα απτό παράδειγμα για το πώς ο χώρος των εταιρειών και η Πολιτεία, τόσο σε επίπεδο Κυβέρνησης όσο και τοπικής Αυτοδιοίκησης, μπορούν να κάνουν από κοινού τα απαραίτητα βήματα, προκειμένου οι νέες τεχνολογίες να αναπτυχθούν έγκαιρα και να διαχυθούν με τρόπο δίκαιο σε όλη την κοινωνία. Ως Πολιτεία συνδράμουμε στην ανάπτυξη των μεγάλων υποδομών, αλλάζουμε την εικόνα της χώρας».

Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Βασίλης Μαγκλάρας, ανέφερε: «Η συστηματική και συνεπής πολιτική του Υπουργείου μάς έδωσε τη δυνατότητα να εγκαινιάσουμε σήμερα, στο Δήμο Ζωγράφου, την πολύ σημαντική τεχνολογία του 5G. Η Ελλάδα θα είναι από τις χώρες που θα ενσωματώσουν το 5G, που αποτελεί αλλαγή παραδείγματος και για τις επικοινωνίες και για το ευρύτερο πεδίο των νέων τεχνολογιών. Συνήθως ήμασταν ουραγοί, σήμερα αυτό αλλάζει. Κι αυτό το καταφέραμε, φέρνοντας σε επαφή τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας με τα Πανεπιστήμια που διεξάγουν την έρευνα, καθώς και νομοθετώντας με τέτοιο τρόπο ώστε η χώρα μας να είναι δεκτική στην εισαγωγή αυτών των νέων τεχνολογιών. Προχωράμε μπροστά, θέλουμε η Ελλάδα να γίνει το επίκεντρο των νέων τεχνολογιών σε όλη την Ευρώπη».

Η Δήμαρχος Ζωγράφου, κα Τίνα Καφατσάκη, υπογράμμισε: «Ο Δήμος Ζωγράφου γίνεται ο πρώτος ψηφιακός Δήμος της Αττικής με την πιλοτική εφαρμογή του δικτύου 5G και ευχαριστούμε τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, κ. Νίκο Παππά, που μας δίνει αυτή τη δυνατότητα. Υποδεχόμαστε την πιλοτική εφαρμογή του 5G και τη συνεργασία με την COSMOTE και τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα στο Δήμο Ζωγράφου και είμαστε σίγουροι ότι η νέα τεχνολογία θα αλλάξει θετικά τον τρόπο που επικοινωνούμε, αντιμετωπίζουμε και βελτιώνουμε την καθημερινότητα μας, ανοίγοντας ένα νέο δρόμο στην ανάπτυξη της πόλης μας.»

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, δήλωσε: «Το 5G είναι το μέλλον των τηλεπικοινωνιών. Είναι η τεχνολογία πάνω στην οποία θα “τρέχουν” όλες οι πρωτοποριακές εφαρμογές που θα αλλάξουν τη ζωή μας, όπως η ιατρική επέμβαση από απόσταση και η αυτοκίνηση χωρίς οδηγό. Ακούγονται μακρινά, αλλά δεν είναι. Ήδη προετοιμαζόμαστε γι’ αυτά, με το πιλοτικό δίκτυο που υλοποιούμε στον Δήμο Ζωγράφου και με τη συμμετοχή μας σε πολυάριθμα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Επενδύουμε δυναμικά, ώστε με την τεχνολογία και την καινοτομία, να φτιάξουμε έναν κόσμο, καλύτερο για όλους.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ