Προσοχή! Κακόβουλο λογισμικό χτυπάει κινητά και tablets

Προσοχή! Κακόβουλο λογισμικό χτυπάει κινητά και tablets
Προσοχή, νέα επίθεση δέχονται κινητά και tablets. Για την εμφάνιση ενός νέου κακόβουλου λογισμικού, υπό την ονομασία

«Simplelocker», το οποίο έχει τη δυνατότητα να «σκανάρει» τα αρχεία κινητών τηλεφώνων και tablets και κατόπιν να «κλειδώσει» τις συσκευές, προειδοποιεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Οι μέθοδοι προστασίας
Το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό αφορά κινητά τηλέφωνα και tablets τα οποία χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Android, ενώ αφού «κλειδωθούν» οι συσκευές, ο χρήστης λαμβάνει μήνυμα που του ζητά χρηματική αντικαταβολή προκειμένου η συσκευή να μπορεί να λειτουργήσει εκ νέου.
Όπως αναφέρει η ειδική υπηρεσία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το «Simplelocker» μπορεί να ανιχνεύσει αρχεία φωτογραφιών, εγγράφων, μουσικής αλλά και video (αρχεία τύπου .jpeg, .jpg, .png, .bmp, .gif, .pdf, .doc, .docx, .txt, .avi, .mkv, .3gp, .mp4). Το εν λόγω λογισμικό έχει εμφανιστεί σε Ρωσία και Ουκρανία.
Ως εκ τούτου - συνεχίζει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος - όσοι διαθέτουν κινητά τηλέφωνα και tablets με λειτουργικό σύστημα Android θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Οι κινήσεις που μπορούν να κάνουν προκειμένου να προστατευθούν είναι οι ακόλουθες:
Να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού συστήματος Android.
Να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων της συσκευής τους (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Να χρησιμοποιούν εφαρμογές ασφαλείας όπως ένα antivirus, το οποίο πρέπει να είναι πάντοτε ενημερωμένο.
Να μην κατεβάζουν εφαρμογές από άγνωστες πηγές ή αναξιόπιστες εφαρμογές
Να μην ανοίγουν συνημμένα αρχεία από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου.
Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλεφωνικά: 11012 και 210-6476464
E-mail: [email protected], [email protected]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ