Google: θα καταβάλει 700 εκατομμύρια δολάρια σε καταναλωτές και στις πολιτείες των ΗΠΑ

Google: θα καταβάλει 700 εκατομμύρια δολάρια σε καταναλωτές και στις πολιτείες των ΗΠΑ

Η Google κατηγορήθηκε για υπερχρέωση των καταναλωτών μέσω παράνομων περιορισμών στη διανομή εφαρμογών

Σε συμφωνία να καταβάλει 700 εκατ. δολάρια και να επιτρέψει τη δημιουργία μεγαλύτερου ανταγωνισμού στο κατάστημα εφαρμογών Play προχώρησε η Google, σύμφωνα με τους όρους διακανονισμού που πραγματοποιήθηκε με τις πολιτείες των ΗΠΑ, όπως ανακοινώθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο.

Η Google θα καταβάλει 630 εκατομμύρια δολάρια σε ένα ταμείο για τους καταναλωτές και 70 εκατομμύρια δολάρια σε ένα ταμείο που θα χρησιμοποιηθεί από τις πολιτείες, σύμφωνα με τον διακανονισμό, ο οποίος απαιτεί ακόμη την τελική έγκριση ενός δικαστή.

Ο διακανονισμός αναφέρει ότι οι δικαιούχοι καταναλωτές θα λάβουν τουλάχιστον 2 δολάρια και μπορεί να λάβουν πρόσθετες πληρωμές με βάση τις δαπάνες τους στο Google Play μεταξύ 16 Αυγούστου 2016 και 30 Σεπτεμβρίου 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 50 πολιτείες, η περιφέρεια της Κολούμπια, το Πουέρτο Ρίκο και οι Παρθένοι Νήσοι, προσχώρησαν στον διακανονισμό.

Οι κατηγορίες

Η Google κατηγορήθηκε για υπερχρέωση των καταναλωτών μέσω παράνομων περιορισμών στη διανομή εφαρμογών σε συσκευές Android και περιττών χρεώσεων για συναλλαγές εντός της εφαρμογής. Ωστόσο, η εταιρεία δεν παραδέχτηκε την παράβαση.

Η κύρια ενάγουσα που ήταν η πολιτεία της Γιούτα και άλλες ανακοίνωσαν τον διακανονισμό τον Σεπτέμβριο, αλλά οι όροι κρατήθηκαν εμπιστευτικοί ενόψει της σχετικής δίκης της Google με την Epic Games, κατασκευάστρια εταιρεία του “Fortnite”. Ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνια συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα με την Epic ότι ορισμένα μέρη της επιχείρησης εφαρμογών της Google ήταν αντιανταγωνιστικά.

Ο Wilson White, αντιπρόεδρος της Google, τόνισε σε δήλωσή του ότι ο διακανονισμός «βασίζεται στις επιλογές και την ευελιξία του Android, διατηρεί ισχυρή προστασία ασφαλείας και την ικανότητα της Google να ανταγωνίζεται άλλους κατασκευαστές (λειτουργικών συστημάτων) και να επενδύει στο οικοσύστημα του Android για τους χρήστες και τους προγραμματιστές».

Η κίνηση της εταιρείας

Η εταιρεία ,σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι επεκτείνει τη δυνατότητα των προγραμματιστικών εφαρμογών και παιχνιδιών να παρέχουν στους καταναλωτές μια εναλλακτική επιλογή χρέωσης για αγορές εντός εφαρμογών δίπλα στο σύστημα χρέωσης του Play. Η Google δήλωσε ότι είχε δοκιμάσει πιλοτικά την «επιλογή χρέωσης» στις ΗΠΑ για περισσότερο από ένα χρόνο.

Στο πλαίσιο του διακανονισμού, η Google δήλωσε ότι θα απλοποιήσει τη δυνατότητα των χρηστών να κατεβάζουν εφαρμογές απευθείας από τους δημιουργούς.

Οι δικηγόροι των πολιτειών δήλωσαν ότι οι όροι του διακανονισμού «θα προσφέρουν σημαντική, ουσιαστική και μακροχρόνια ανακούφιση στους καταναλωτές σε ολόκληρη τη χώρα». Ακόμη, πρόσθεσαν πως «κανένας άλλος φορέας επιβολής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη καταφέρει να εξασφαλίσει διορθωτικά μέτρα αυτού του μεγέθους από την Google» ή άλλη μεγάλη ψηφιακή πλατφόρμα.

Ασφαλιστικά μέτρα

Η Epic προχώρησε σε ασφαλιστικά μέτρα και αναμένεται το επόμενο έτος να υποβάλει τη δική της πρόταση στον δικαστή που εκδικάζει τις υποθέσεις (τον περιφερειακό δικαστή των ΗΠΑ Τζέιμς Ντονάτο) σχετικά με πιθανές αλλαγές στο κατάστημα Play της Google.

Εκπρόσωπος της Epic αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με τον διακανονισμό της Google.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η Google αντιμετωπίζει και άλλες αγωγές που αμφισβητούν τις πρακτικές αναζήτησης και ψηφιακής διαφήμισης που εφαρμόζει. Έχει αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραξία σε αυτές τις υποθέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ