Ιταλία: Έρευνα για τη συλλογή δεδομένων στο διαδίκτυο για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης

Ιταλία: Έρευνα για τη συλλογή δεδομένων στο διαδίκτυο για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης

Κάλεσε ακαδημαϊκούς, εμπειρογνώμονες τεχνητής νοημοσύνης και ομάδες καταναλωτών να συμμετάσχουν στη διαδικασία εξεύρεσης στοιχείων, συλλέγοντας τις απόψεις ή τα σχόλιά τους σε διάστημα 60 ημερων

 

Η αρχή προστασίας δεδομένων της Ιταλίας ξεκίνησε μια διερευνητική έρευνα σχετικά με την πρακτική συλλογής μεγάλων ποσοτήτων προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο για χρήση στην εκπαίδευση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης (AI), ανακοίνωσε η ρυθμιστική αρχή την Τετάρτη.

Η αρχή είναι ένας από τους πιο ενεργούς από τις 31 εθνικές αρχές προστασίας δεδομένων όσον αφορά την αξιολόγηση της συμμόρφωσης της πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης με το ευρωπαϊκό καθεστώς απορρήτου δεδομένων, γνωστό ως Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (GDPR).

Νωρίτερα φέτος, απαγόρευσε για λίγο το δημοφιλές chatbot ChatGPT να λειτουργεί στην Ιταλία λόγω υποψίας παραβίασης των κανόνων απορρήτου.

Την Τετάρτη, η ιταλική αρχή ανακοίνωσε ότι η αναθεώρηση είχε ως στόχο να αξιολογήσει εάν οι διαδικτυακοί ιστότοποι ορίζουν «επαρκή μέτρα» για να εμποδίσουν τις πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης να συλλέγουν τεράστιες ποσότητες προσωπικών δεδομένων για αλγόριθμους, γνωστά και ως scraping δεδομένων.

«Μετά τη διερευνητική έρευνα, η Αρχή διατηρεί το δικαίωμα να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, επίσης σε επείγουσα περίπτωση», ανέφερε η ρυθμιστική αρχή.

Η Ιταλία κάλεσε ακαδημαϊκούς, εμπειρογνώμονες τεχνητής νοημοσύνης και ομάδες καταναλωτών να συμμετάσχουν στη διαδικασία εξεύρεσης στοιχείων, συλλέγοντας τις απόψεις ή τα σχόλιά τους σε διάστημα 60 ημερών.

Αρκετές χώρες έχουν αναζητήσει τρόπους ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης. Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες πρωτοστάτησαν με τη σύνταξη κανόνων που στοχεύουν στον καθορισμό ενός παγκόσμιου προτύπου για μια τεχνολογία που έχει γίνει κλειδί για σχεδόν κάθε κλάδο και επιχείρηση. Το σχέδιο κανόνων μπορεί να εγκριθεί μέχρι τον επόμενο μήνα.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία κατέληξαν σε συμφωνία για το πώς θα πρέπει να ρυθμίζεται η τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με κοινό έγγραφο που είδε το Reuters, το οποίο αναμένεται να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ