Η Ομάδα που θα οδηγήσει την Κίνα στην τρίτη θητεία του Σι

Κινέζος ηγέτης εγκαθιστά ένα κορυφαίο ηγετικό σώμα πιστών. Ο Li Qiang παίρνει την 2η θέση παρά το χαοτικό lockdown της Σαγκάη

Η Ομάδα που θα οδηγήσει την Κίνα στην τρίτη θητεία του Σι

Για τρίτη φορά σε λίγο περισσότερο από μια δεκαετία, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ οδήγησε μια πομπή στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος στο κόκκινο χαλί στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο, αποκαλύπτοντας ποιος θα ηγηθεί της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Τα νεοδιορισθέντα μέλη της ανώτατης Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου αποχώρησαν κατά σειρά κατάταξης στο τέλος του ανασχηματισμού του κόμματος δύο φορές τη δεκαετία την Κυριακή, επιβεβαιώνοντας την απόφαση του Σι να διατηρήσει την εξουσία για μια τρίτη θητεία που έσπασε προηγούμενο. Η σύνθεση που ανακοινώθηκε μετά το 20ο συνέδριο του κόμματος καταδεικνύει περαιτέρω την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία του Σι στο κυβερνών κόμμα, με τα περισσότερα μέλη να έχουν καριέρες που αλληλεπικαλύπτονταν με εκείνη του 69χρονου ηγέτη.

Εδώ είναι οι αξιωματούχοι που θα διοικήσουν την Κίνα, με τη σειρά που εμφανίστηκαν:

Σι Τζινπίνγκ, 69 ετών

Η ικανότητα του Σι Τζινπίνγκ να εξασφαλίσει μια τρίτη θητεία δείχνει ότι δεν είναι πλέον πρώτος μεταξύ ίσων στη Μόνιμη Επιτροπή, αλλά μια δύναμη για τον εαυτό του. Η παραμονή του στην εξουσία τον ανάγκασε να καταργήσει την de facto ηλικία συνταξιοδότησης των 68 ετών,

υπογραμμίζοντας την προθυμία του κόμματος να δεσμεύσει το μέλλον του με τον ισχυρότερο ηγέτη μετά τον Μάο Τσε Τουνγκ. Ο Σι άνοιξε το συνέδριο του κόμματος με μια προκλητική ομιλία δεσμευόμενος να συνεχίσει το σχέδιό του για την αποκατάσταση της θέσης της Κίνας μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων. Οι αλλαγές του στην πολιτική δομή του κόμματος και η έλλειψη σαφούς κληρονόμου τον τοποθετούν να κυβερνά την Κίνα για τα επόμενα χρόνια.

Η άνοδος του αρχηγού του κόμματος της Σαγκάης μετά από ένα χαοτικό lockdown covid αποδεικνύει τα κορυφαία κριτήρια για την προαγωγή: πίστη στον Σι.

Ο Li Qiang ήταν αρχηγός του επιτελείου όταν ο Κινέζος ηγέτης ήταν το αφεντικό της επαρχίας Zhejiang και εγκαταστάθηκε στη Σαγκάη μετά το τελευταίο συνέδριο. Όλοι οι γραμματείς του κόμματος της Σαγκάης, εκτός από έναν, έχουν προαχθεί στη Μόνιμη Επιτροπή από το 1987, συμπεριλαμβανομένων των πρώην πρωθυπουργών Zhu Rongji και Xi. Τον Ιούνιο, ο Λι κήρυξε τη νίκη στην υπεράσπιση του οικονομικού κόμβου κατά της Covid-19, περιγράφοντας ένα δίμηνο lockdown που περιόρισε εκατομμύρια ανθρώπους στα σπίτια τους και πυροδότησε σποραδικές αναταραχές ως «απολύτως σωστό». Έδωσε επίσης τα εύσημα «στις σημαντικές οδηγίες του Γενικού Γραμματέα Σι Τζινπίνγκ».

· Πιθανή θέση: Πρωθυπουργός όταν ο Li Keqiang παραιτηθεί τον Μάρτιο.

Ζάο Λέτζι, 65 ετών

Ως τσάρος της Κίνας κατά του χρηματισμού, ο Zhao Leji ηγήθηκε της καταστολής της διαφθοράς που έχει εκκαθαρίσει τους πολιτικούς αντιπάλους του Xi τα τελευταία πέντε χρόνια. Πριν από αυτό, βοήθησε να ανυψωθούν οι σύμμαχοι του Κινέζου ηγέτη ως επικεφαλής του ισχυρού Τμήματος Οργάνωσης, της βασικής υπηρεσίας για διορισμούς προσωπικού σε όλο το έθνος. Ο Zhao πέρασε σχεδόν τρεις δεκαετίες ανεβαίνοντας στις τάξεις του Qinghai, μιας βορειοδυτικής επαρχίας μεγαλύτερης από το Τέξας στο σταυροδρόμι μερικών από τις μεγαλύτερες εθνοτικές ομάδες της χώρας. Τελικά έγινε ο νεότερος επαρχιακός ηγέτης της χώρας,

επιβλέποντας τον διπλασιασμό της οικονομίας του Τσινγκχάι, πριν ενταχθεί στη Μόνιμη Επιτροπή στο τελευταίο συνέδριο.

· Πιθανή θέση: Επικεφαλής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου.

Γουάνγκ Χούνινγκ, 67

Μέσα από δεκαετίες αγώνων εξουσίας και μεταβάσεων μεταξύ της ελίτ της Κίνας, ο Wang Huning ήταν ένας από τους σπάνιους λίγους που παρέμειναν άνετα στους εσωτερικούς κύκλους της ηγεσίας. Ο πρώην πρύτανης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Fudan υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς ιδεολόγους του κόμματος, δημιουργώντας συνθήματα για τρεις προέδρους. Στο βιβλίο του America Against America του 1991, το οποίο κέρδισε εκ νέου την προσοχή μετά την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, ο Wang τόνισε τις αδυναμίες που είδε στις ΗΠΑ στις αντιφάσεις του «ατομικισμού, του ηδονισμού και της δημοκρατίας». Πιο πρόσφατα ηγήθηκε της κεντρικής γραμματείας του κόμματος, μέσω της οποίας συνέβαλε στην προώθηση πολιτικών όπως η σύσφιξη της διακυβέρνησης του διαδικτύου της χώρας και η οικοδόμηση κομμάτων στα πανεπιστήμια.

· Πιθανή θέση: Επικεφαλής της συμβουλευτικής Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης του Κινεζικού Λαού.

Και Τσι, 66

Ο Cai Qi έχει βιώσει μια μετεωρική άνοδο υπό τον Xi, με τον οποίο συνέπεσε τόσο στις βασικές παράκτιες επαρχίες Zhejiang όσο και Fujian. Ο Κάι μπήκε στο Πολιτικό Γραφείο έξω από την Κεντρική Επιτροπή, μια σπάνια γρήγορη διαδρομή για το 25μελές σώμα, και διορίστηκε γραμματέας του κόμματος του Πεκίνου το 2017. Αυτός ο ρόλος υψηλού προφίλ είδε το Πεκίνο να φιλοξενεί τους πρώτους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Κίνας, όπου το έθνος κατέκτησε αριθμό ρεκόρ χρυσών μεταλλίων και εφάρμοσε με επιτυχία μια φούσκα Covid. Η ηλικία του Cai θα μπορούσε να σημαίνει ότι αυτή θα είναι η μόνη του θητεία στη Μόνιμη Επιτροπή.

· Νέα θέση: Επικεφαλής της Κεντρικής Γραμματείας, επιβλέποντας την ιδεολογία και τις καθημερινές κομματικές υποθέσεις.

Ντινγκ Τσουεξιάνγκ, 60

Σε αντίθεση με τα περισσότερα μέλη της Μόνιμης Επιτροπής, ο Ding Xuexiang δεν υπήρξε ποτέ ανώτατος επαρχιακός αξιωματούχος. Ως ντε φάκτο αρχηγός του επιτελείου του Σι, τον βλέπει συχνά στο πλευρό του Κινέζου ηγέτη σε ταξίδια, όπως στο Χονγκ Κονγκ αυτό το καλοκαίρι -- την πρώτη επιδρομή του Κινέζου ηγέτη εκτός της ηπειρωτικής χώρας από την έναρξη της πανδημίας. Γεννημένος στην επαρχία Jiangsu, δεν προέρχεται από πολιτική οικογένεια και λέγεται ότι έχει μια προσωπικότητα χαμηλών τόνων: χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν να γίνει ένας αξιόπιστος σύμμαχος για τον Xi. Ο μηχανικός με εκπαίδευση έκανε το σπάνιο άλμα από αναπληρωματικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής στο Πολιτικό Γραφείο στο τελευταίο συνέδριο.

· Πιθανή θέση: Εκτελεστικός αντιπρόεδρος.

Λι Σι, 66 ετών

Ο Λι Σι γνωρίζει τον Σι Τζινπίνγκ από τη δεκαετία του 1980, όταν συνόδευε το τότε αφεντικό του σε συναντήσεις με τον επαναστάτη ήρωα πατέρα του Σι, Σι Ζονγκξούν, σύμφωνα με την εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ Μινγκ Πάο. Αυτό έκανε τον επικεφαλής του επαρχιακού κόμματος της νότιας οικονομικής δύναμης της Κίνας Γκουανγκντόνγκ σύμμαχο του Κινέζου ηγέτη. Ο Λι κατάφερε τελικά να φτάσει στο Πολιτικό Γραφείο στο 19ο συνέδριο του κόμματος ως ανώτατος αξιωματούχος για το Λιαονίνγκ της βορειοανατολικής, όπου του εμπιστεύτηκαν να καθαρίσει την επαρχία της ζώνης σκουριάς αφού βυθίστηκε σε σκάνδαλα εξαγοράς ψήφων και οικονομικών δεδομένων. Η ηλικία του πιθανότατα σημαίνει ότι ο Λι θα υπηρετήσει μόνο μία θητεία στη Μόνιμη Επιτροπή.

· Νέα θέση: Επικεφαλής του οργάνου καταπολέμησης της διαφθοράς, της Κεντρικής Επιτροπής Επιθεώρησης Πειθαρχίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ