«Φουντώνουν» τα σενάρια για νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο για εξερευνήσεις στην ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου

«Φουντώνουν» τα σενάρια για νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο για εξερευνήσεις στην ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου

Έντονη κινητικότητα στη Λιβύη -  Δεν θα επιτραπεί παραβίαση της συμφωνίας με Αίγυπτο για την ΑΟΖ, λένε διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αθήνα παρακολουθεί στενά το ζήτημα της φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία, ενώ επίσημη τοποθέτηση θα υπάρξει εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας.

Όπως σημειώνουν, δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Το υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει εξάλλου σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων για το ζήτημα, κατά τις ίδιες πηγές.

Το μισό υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας στη Λιβύη

Σημειώνεται ότι σήμερα επισκέπτεται τη Λιβύη υψηλόβαθμη τουρκική αντιπροσωπεία κατόπιν εντολής του Τούρκου προέδρου με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων των υπουργών Εξωτερικών, Ενέργειας, Άμυνας, Εμπορίου καθώς και του εκπροσώπου του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, κατά την επίσκεψη θα συζητηθεί η διαδικασία τις πολιτικής μετάβασης στη Λιβύη και το θεμα των εκλογών, ενώ θα επανεξεταστούν οι διμερείς σχέσεις και θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για περιφερειακά ζητήματα.

Ωστόσο ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ αναφέρουν ότι κατά τη σημερινή επίσκεψη ο Μαβλούτ Τσαβούσογλου θα υπογράψει μία διμερή συμφωνία μίσθωσης της λιβυκής ΑΟΖ για εξερεύνηση πετρελαίου και αερίου από τουρκικές εταιρείες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ