Μπορέλ: Επιστολή «χαστούκι» σε Τσαβούσογλου για τις τουρκικές προκλήσεις κατά της Ελλάδας

Μπορέλ: Επιστολή «χαστούκι» σε Τσαβούσογλου για τις τουρκικές προκλήσεις κατά της Ελλάδας

«Ηχηρή» απάντηση του Ζοζέπ Μπορέλ στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

«Ο μοναδικός δρόμος για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελεί η σταθερή προσήλωση στις διεθνείς συμφωνίες», επισήμανε, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από την Αθήνα, ο κ. Μπορέλ απαντώντας σε προηγούμενη επιστολή του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισήμανε:

«Μεταξύ άλλων, οι υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, δηλώσεις οι οποίες αμφισβητούν την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της Ελλάδας επί νησιών του Αιγαίου, καθώς και η κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, βαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Επιπλέον, δημιουργούν μια αρνητική δυναμική, από την οποία δεν υπάρχει κανένα όφελος.

Η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να γίνεται μέσω καλή τη πίστει διαλόγου, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Είναι βαθιά πεποίθηση [του ύπατου εκπροσώπου] ότι ο μοναδικός δρόμος για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελεί η σταθερή προσήλωση στις διεθνείς συμφωνίες και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ