Η Νορβηγία πρόθυμη να διαπραγματευτεί με την Ευρώπη για την επίλυση της ενεργειακής κρίσης

Ο πρωθυπουργός λέει ότι οι έκτακτες αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου δεν είναι προς το συμφέρον της Νορβηγίας Η ΕΕ αναζητά τρόπους για να μειώσει το ενεργειακό κόστος καθώς η Ρωσία μειώνει την προσφορά

Η Νορβηγία πρόθυμη να διαπραγματευτεί με την Ευρώπη για την επίλυση της ενεργειακής κρίσης

Η Νορβηγία και οι παραγωγοί φυσικού αερίου της είναι πρόθυμοι να διαπραγματευτούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να επιλυθεί η ενεργειακή κρίση της ηπείρου.

«Δεν κλείνουμε καμία πόρτα για κανενός είδους διάλογο ή επαφή», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γιόνας Γκαχρ Σεφ, σε δημοσιογράφους στο Όσλο την Πέμπτη. «Δεν είναι προς το συμφέρον της Νορβηγίας να έχουμε έκτακτες αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου. Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις εταιρείες και να δούμε όποιο ρόλο μπορούμε να παίξουμε».

Η Νορβηγία και η ΕΕ έχουν ξεκινήσει μια ειδική ομάδα για την ανάπτυξη τρόπων διαχείρισης της έλλειψης φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ο Store συναντήθηκε σήμερα το πρωί με στελέχη από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας του, συμπεριλαμβανομένων των Equinor ASA, Aker ASA, και Var Energi ASA.

«Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τις εταιρείες είναι αυτό το ζήτημα των μακροπρόθεσμων συμβάσεων και πώς να τις χειριστούν με καλό τρόπο», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Terje Aasland, στην ίδια εκδήλωση. «Το ζήτημα είναι οι εγγυήσεις και η διαχείριση κινδύνου για τη διαχείριση του κινδύνου που υπάρχει στην αγορά».

Ο Oyvind Eriksen, διευθύνων σύμβουλος της Aker ASA, της μητρικής εταιρείας της Aker BP, δήλωσε ότι η εταιρεία είναι ανοιχτή σε πιο μακροπρόθεσμες συμβάσεις με τους σωστούς αντισυμβαλλόμενους.

«Στα σημερινά επίπεδα τιμών υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος για τις περισσότερες ιδιωτικές εταιρείες», δήλωσε ο Eriksen. «Επομένως, είναι εν μέρει ζήτημα του μηχανισμού τιμών και εν μέρει ζήτημα του τρόπου με τον οποίο το κράτος και οι εταιρείες μπορούν να συνεργαστούν για να επιλύσουν αυτήν την πολύ, πολύ σοβαρή κατάσταση».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η οικονομική διευθύντρια της Equinor, Ulrica Fearn , προέτρεψε τους πολιτικούς ηγέτες να μην απομακρυνθούν για πάντα από την ελεύθερη αγορά. Οι βραχυπρόθεσμες ενέργειες «θα έχουν αντίκτυπο σε αυτήν την αγορά και είναι πολύ, πολύ δύσκολο να κρίνουμε ποιες είναι οι δευτερογενείς συνέπειες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ