Όλα τα μάτια στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η πιο δύσκολη ομιλία της θητείας της

Όλα τα μάτια στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρόκειται να εκφωνήσει σήμερα, ίσως την πιο δύσκολη ομιλία της θητείας της, ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην ετήσια ομιλία της στο Στρασβούργο, για την κατάσταση της Ένωσης, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση να αποτελούν μεγάλη πρόκληση για την ενότητα της ΕΕ, όλα τα μάτια της Ευρώπης είναι στραμμένα επάνω της. 

Θα έχει στο πλευρό της μια ειδική προσκεκλημένη από την Ουκρανία - την πρώτη κυρία της χώρας, Ολένα Ζελένσκα - και θα ανακοινώσει την τρίτη επίσκεψή της στο Κίεβο από την έναρξη του πολέμου.

Θα προσπαθήσει να συνεχίσει να συσπειρώνει τα μέλη της ΕΕ πίσω από την Ουκρανία, αλλά δέχεται τρομερή πίεση όσον αφορά την ενέργεια. Η ΕΕ συζητά ένα σχέδιο για την επιβολή ανώτατου ορίου στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας και τη διοχέτευση των μετρητών στους καταναλωτές, καθώς ο κίνδυνος επιβολής δελτίου είναι ορατός ενοψη του χειμώνα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να περιορίσει τα έσοδα των εταιρειών ανανεώσιμων και πυρηνικών πηγών ενέργειας στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν επίσης προσωρινή εισφορά στις εταιρείες των βιομηχανιών πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και διυλιστηρίων ύψους τουλάχιστον 33% των επιπλέον κερδών τους.

Και υπάρχει επίσης ένας στόχος για μείωση της συνολικής κατανάλωσης κατά 10% και ένας υποχρεωτικός στόχος μείωσης της ζήτησης κατά επιλεγμένες ώρες αιχμής κατά 5%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ