Διπλωματικές πηγές για την πρόκληση Μπαχτελί: «Επιθετική ενέργεια, αναμένουμε δημόσια αποδοκιμασία»

Διπλωματικές πηγές για την πρόκληση Μπαχτελί: «Επιθετική ενέργεια, αναμένουμε δημόσια αποδοκιμασία»

Η Αθήνα απαντά στις νέες προκλήσεις του κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί που φωτογραφήθηκε με χάρτη που περιλαμβάνει την Κρήτη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ως μέρος της Τουρκίας.

«Η δημόσια ανάρτηση χάρτη από ανώτατα στελέχη του κόμματος που αποτελεί κυβερνητικό εταίρο στην Τουρκία, ο οποίος απεικονίζει ελληνικό έδαφος ως τουρκικό αποτελεί ιδιαίτερα επιθετική και προκλητική ενέργεια και είναι απολυτά καταδικαστέα», αναφέρουν διπλωματικές πηγές και προσθέτουν:

«Δυστυχώς, αποτελεί μέρος της κλιμάκωσης της ακραίας ρητορικής από την Τουρκιά της οποίας είμαστε μάρτυρες σε καθημερινή βάση. Αναμένουμε την άμεση κατηγορηματική και δημόσια αποδοκιμασία της απαράδεκτης αυτής πράξης αμφισβήτησης της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας μας».

Η πρόκληση του Μπαχτσελί και των «Γκρίζων Λύκων»

Ύστερα από τις δηλώσεις του, με τις οποίες ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης Ντεβλέτ Μπαχτσελί πρότεινε στην κυβέρνηση Ερντογάν να περάσει νόμο για τη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας, το συντομότερο δυνατόν και ουσιαστικά, δηλαδή, να ορίσει μόνη της η Τουρκία την ΑΟΖ της σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, τώρα το προχώρησε ακόμη περισσότερο.

Ο κυβερνητικός εταίρος του Τούρκου προέδρου επισκέφθηκε την έδρα της εθνικιστικής οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι», των οπίων είναι ουσιαστικά επικεφαλής και είχε συνάντηση με στελέχη της.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο αρχηγός των «Γκρίζων Λύκων» Αχμέτ Γιγίτ Γιλντιρίμ, επίσης ανώτατο στέλεχος του ακροδεξιού συγκυβερνώντος κόμματος ΜΗΡ, δώρισε στον Μπαχτσελί πίνακα με χάρτη στον οποίαν παρουσιάζονται τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη, ως τμήμα της … Τουρκίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ