Βουλγαρία: Το κοινοβούλιο ψήφισε την άρση του βέτο στην ένταξη της Β. Μακεδονίας στην ΕΕ

Βουλγαρία: Το κοινοβούλιο ψήφισε την άρση του βέτο στην ένταξη της Β. Μακεδονίας στην ΕΕ

Ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη Αλβανίας - Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ μετά την αλλαγή πλεύσης στη Βουλγαρία.

Το βουλγαρικό κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα υπέρ της άρσης του βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Βόρεια Μακεδονία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανοίγοντας τον δρόμο για την άρση του αδιεξόδου και την έναρξη των συνομιλιών.

«Η απόφαση ελήφθη με 170 ψήφους υπέρ, 37 κατά και 21 αποχές», ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Ατανάς Ατανάσοφ.

Οι προσπάθειες της Βόρειας Μακεδονίας για τις ενταξιακές συνομιλίες στην ΕΕ είχαν μπλοκαριστεί από την κυβέρνηση στη Σόφια λόγω μιας μακροχρόνιας διαμάχης για τη γλώσσα, την ιστορία και τα δικαιώματα της βουλγαρικής μειονότητας στη Βόρεια Μακεδονία.

Η αδυναμία επίλυσης της διαμάχης είχε προκαλέσει δυσαρέσκεια μεταξύ των ηγετών των Βαλκανίων που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κάλεσε να λυθεί η διαφωνία μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, έτσι ώστε να ξεκινήσουν και επίσημα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας σχετικά με την ενταξιακή τους διαδικασία. Επίσης, ο πρωθυπουργός πρότεινε υποστήριξε ότι είναι σημαντικό να δοθεί ένα συγκεκριμένο χρονικό ορόσημο - το οποίο ο ίδιος πρότεινε να είναι το 2033- για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ