Κυρ. Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής ΕΕ: Θα θέσουμε στους εταίρους την τουρκική προκλητικότητα

Κυρ. Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής ΕΕ: Θα θέσουμε στους εταίρους την τουρκική προκλητικότητα

Αναφορικά με την ενεργειακή ακρίβεια, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά

 

Νέο μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φτάνοντας στην Σύνοδο Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός, δήλωσε αισιόδοξος ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων στην Ρωσία και εκτίμησε ότι επιμέρους ενστάσεις κρατών μπορούν να καμφθούν.

Γερμανία: Δεν καταδικάζει τις προκλήσεις Ερντογάν και τηρεί ίσες αποστάσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

Ειδικά για την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα ενημερώσει την Σύνοδο για την τουρκική προκλητικότητα και τις επιπτώσεις στην σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου. «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Είμαστε μια χώρα που έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και έχουμε επενδύσει στην αποτρεπτική μας δυνατότητα έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», υπογράμμισε.

Γ. Οικονόμου: Ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους για τις τουρκικές προκλήσεις

Για τα ενεργειακά είπε ότι: «Θα συζητήσουμε τις πολύ σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως ΕΕ στον τομέα της ενέργειας. Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη – μέλη αντιμετωπίζουν σήμερα πολύ υψηλές τιμές ενέργειας αποτέλεσμα των υπερβολικά υψηλών τιμών φυσικού αερίου, τιμές που δεν δικαιολογούνται από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης γι’ αυτό είναι σημαντικό να επαναφέρουμε την συζήτηση για ένα πλαφόν στην χονδρική τιμή φυσικού αερίου για να μπορέσουμε να συμπαρασύρουμε προς τα κάτω τις τιμές ενέργειας και φυσικά τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα σε καταναλωτές και επιχειρήσεις. «Τις επόμενες 15 μέρες θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα προκειμένου να επιστραφεί το 60% της υπερβάλλουσας αύξησης που έχουν καταβάλει νοικοκυριά στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος από τις αρχές του έτους και από τις αρχές Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας με παρεμβάσεις στην χονδρική αγορά έτσι ώστε να εξουδετερωθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να είναι λελογισμένες. Την προηγούμενη εβδομάδα το κοινοβούλιο ψήφισε την φορολόγηση στο ύψος του 90% των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας θα είναι και αυτοί πρόσθετοι πόροι που θα κατευθυνθούν στην προσπάθειά μας να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ