Τι προτείνει η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για το επίδομα ρεύματος και τα υπερκέρδη εταιρειών ενέργειας

Τι προτείνει η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για το επίδομα ρεύματος και τα υπερκέρδη εταιρειών ενέργειας

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον κλιματικό νόμο.

Τροπολογία για την «ανάσχεση των συνεπειών της δυσανάλογης επιβάρυνσης των πολιτών από τις αυξήσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας» κατέθεσε στο νομοσχέδιο για τον κλιματικό νόμο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Ειδικότερα, η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει η έκτακτη οικονομική ενίσχυση να παρέχεται για την κατανάλωση που έχει πραγματοποιηθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31η Μαΐου 2021 ανεξάρτητα από την περίοδο έκδοσης των λογαριασμών, ενώ ζητεί απαγόρευση ρευματοκοπών «λόγω μη καταβολής της υπέρογκης ρήτρας αναπροσαρμογής» και «ουσιαστική φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών των παρόχων».

Τσίπρας: Φτιάχνουν νόμο όχι για προστατεύσουν το περιβάλλον αλλά τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων

Στην τροπολογία τους ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σημειώνουν ειδικότερα ότι η τρέχουσα εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής χρεώσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας «με τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε, κατέληξε σε μία de facto 'ρήτρα πολλαπλασιασμού' της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας μεταφέροντας καταχρηστικά το σύνολο των διακυμάνσεων των τιμών στους τελικούς καταναλωτές, με σοβαρές παρατυπίες και αδιαφάνεια».

Αναφερόμενη στην τροπολογία που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση, «με την οποία εισηγείται τη λήψη μέτρων για την επιστροφή μέρους της επιβάρυνσης λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής, έως 60%, μείον τις όποιες εκπτώσεις και επιδοτήσεις» η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «το μέτρο αφορά λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί την περίοδο Δεκεμβρίου- Μαΐου» γεγονός που «σημαίνει ότι ενδέχεται οι επιβαρύνσεις χειμερινών μηνών να μείνουν εκτός επιδότησης, λόγω των ημερομηνιών εκκαθάρισης των λογαριασμών».

«Για αυτό το λόγο, με το πρώτο άρθρο της προτεινόμενης ρύθμισης, προβλέπεται ότι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση παρέχεται για την κατανάλωση που έχει πραγματοποιηθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31η Μαΐου 2021 ανεξάρτητα από την περίοδο έκδοσης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, όπως προβλέπεται στο άρθρο 1 της τροπολογίας που κατέθεσε το ΥΠΕΝ» επισημαίνεται.

Με το δεύτερο άρθρο της προτεινόμενης ρύθμισης τροπολογίας ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επαναφέρει τη ρύθμιση που έχει καταθέσει στις 04/05/2022 για την απαγόρευση ρευματοκοπών λόγω μη καταβολής της υπέρογκης ρήτρας αναπροσαρμογής, αφαιρούμενων των κάθε είδους επιδοτήσεων.

Όσον αφορά στο άρθρο 3, το κόμμα επισημαίνει ότι «η διάταξη του άρθρου 2 της τροπολογίας του ΥΠΕΝ για την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί μία συντονισμένη προσπάθεια για να πέσει το 'καρτέλ ενέργειας' στα μαλακά».

«Με την προτεινόμενη ρύθμιση του άρθρου 3 της παρούσας τροπολογίας, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει ο υπολογισμός της έκτακτης εισφοράς στους παραγωγούς να υπολογιστεί για μεγαλύτερο διάστημα εκκινώντας από τον Ιούλιο του 2021, και να υπολογιστούν τα υπερκέρδη με βάση το κόστος παραγωγής, λαμβάνοντας υπόψη ένα εύλογο ποσοστό κέρδους [5%] σε σύγκριση με την τιμή πώλησης στη χονδρεμπορική. Σκοπός της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επίσης είναι να μη δοθεί η δυνατότητα μείωσης των υπερκερδών με συμψηφισμό των διακριτών αγορών της παραγωγής και της προμήθειας, κάτι που αντιβαίνει και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Στόχος της προτεινόμενης ρύθμισης είναι να επιστραφεί στους καταναλωτές το πραγματικό ποσό που επωφελήθηκαν οι παραγωγοί, από τα υπερκέρδη, χωρίς παρεμβάσεις με σκοπό την απομείωσή του» αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Καλεί τέλος την Πολιτεία «να μεριμνήσει και για την πλήρη επιστροφή στους καταναλωτές των ουρανοκατέβατων κερδών από τις ΑΠΕ τα οποία αναγνωρίζει μέχρι και η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και για τη φορολόγηση των κερδών από την προμήθεια φυσικού αερίου, θέματα που απουσιάζουν από την τροπολογία 1318/100/24.5.2022 του ΥΠΕΝ και για το λόγο αυτό απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση σε δεύτερο χρόνο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ