Κυρ. Μητσοτάκης: Στις 18:00 η ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο - Τι αναμένεται να πει

Κυρ. Μητσοτάκης: Στις 18:00 η ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο - Τι αναμένεται να πει

Ποιες οι σημερινές συναντήσεις του πρωθυπουργού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα ανέβει σε λίγες ώρες στο βήμα του Κογρκέσου, ενώπιων των μελών των δύο αμερικανικών νομοθετικών σωμάτων, της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, προκειμένου να απευθύνει μία ιστορική ομιλία.

Στις έξι το απόγευμα, ώρα Ελλάδος, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα «εκμεταλλευτεί» το προνόμιο που είχαν λίγοι ηγέτες ανά τον κόσμο και θα εκφράσει τις ελληνικές θέσεις όπως αυτές καταγράφηκαν και κατά την κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, επιδιώκοντας να διατηρήσει ισχυρή τη στήριξη, που έχει επιδείξει μέχρι τώρα το Αμερικανικό Κογρέσο, έναντι της χώρας μας και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει.

Κυρ. Μητσοτάκης: Ελλάδα και ΗΠΑ πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις αναμένεται να καταλάβουν σημαντική θέση και έκταση κατά την ομιλία του, καθώς όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος και στον Αμερικανό πρόεδρο, είναι σε «ιστορικό υψηλό», δίνοντας έμφαση στη στρατιωτική, ενεργειακή και οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, όπως αυτές αποτυπώθηκαν με την πρόσφατη ψήφιση επέκτασης της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας.

Μία συνεργασία που επεκτείνεται και σε άλλους νευραλγικού τομείς όπως στο ενεργειακό και στην Αλεξανδρούπολη η οποία «γίνεται με γρήγορους ρυθμούς περιφερειακός ενεργειακός κόμβος και σημείο εισόδου για Yγροποιημένο Φυσικό Αέριο στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη». Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στο ρόλο και στη συμβολή της Ελλάδας στη σταθερότητα και ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και στο γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί ίσως τον πλέον αξιόπιστο εταίρο των ΗΠΑ στην περιοχή.

Στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογρκέσο, ήδη έχει καταγραφεί και η αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στις κλιμακούμενες προκλήσεις της Άγκυρας ενώ όπως ήδη έχουν προαναγγείλει κυβερνητικές πηγές , αναμένεται να τεθεί και το αίτημα της Άγκυρας για αναβάθμιση των F-16. Αναμένεται δε, να καλέσει τους αμερικανούς νομοθέτες να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους τις παλινωδίες της Τουρκίας και την εμπρηστική στάση που διατηρεί σε φλέγοντα ζητήματα, πέραν των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως και αυτό της ένατξης στο ΝΑΤΟ της Φιλανδίας και της Σουηδίας. Την ώρα που η Ελλάδα παραμένει παράγων σταθερότητας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τηρώντας από την πρώτη στιγμή μία υπεύθυνη στάση και στο ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι σημερινές συναντήσεις του πρωθυπουργού

Λίγο πριν ανέβει στο βήμα του Κογκρέσου, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσυ Πελόζι (16.40) , ενώ αμέσως μετά την ομιλία του θα συναντηθεί με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις η οποία είναι και η πρόεδρος της Γερουσίας.

Θα είναι η δεύτερη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την κ. Χάρις, μετά το τετ α τετ που είχαν στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, πριν από μερικούς μήνες.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει επίσης σημαντικές συναντήσεις με τα προεδρεία των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και της Βουλής, μεταξύ των οποίων και με τον γερουσιαστή και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπόμπ Μενέντεζ, γνωστό για τις φιλελληνικές θέσεις τους .

Στις 19:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραβρεθεί στη δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσυ Πελόζι ενώ στις 2:10 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός θα παρακαθήσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.​

Πηγή: skai.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ