Τζ. Πάιατ: Πως αποφύγαμε ελληνοτουρκικό πόλεμο το καλοκαίρι του 2020

Τζ. Πάιατ: Πως αποφύγαμε ελληνοτουρκικό πόλεμο το καλοκαίρι του 2020

«Το σκηνικό ήταν πιο δραματικό από ό,τι προβλήθηκε», τόνισε ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή»

Ιδιαίτερη αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έκανε ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Μάλιστα, υπογράμμισε πως το καλοκαίρι του 2020 Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν στα πρόθυρα της σύρραξης και χρειάστηκε να «ενεργοποιηθούμε έντονα για να βοηθήσουμε ώστε να αποτρέψουμε να ξεφύγουν τα πράγματα εκτός ελέγχου».

ΗΠΑ: Προαγωγή για Τζέφρι Πάιατ- Ο Μπάιντεν τον πρότεινε ως υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα ενέργειας

«Το σκηνικό ήταν πιο δραματικό από ό,τι προβλήθηκε», τόνισε, και πρόσθεσε αναφορικά με το σήμερα:

«Οι συνθήκες τώρα είναι πολύ βελτιωμένες, παρά τις συνεχιζόμενες απαράδεκτες δραστηριότητες, τις υπερπτήσεις, τις ρητορικές υπερβολές, τις ανόητες δηλώσεις περί αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών, η οποία από αμερικανικής πλευράς είναι αδιαμφισβήτητη».

«Το στρατηγικό τοπίο γύρω από το Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μικρά Ασία έχει αλλάξει δραματικά από τις 24 Φεβρουαρίου, και νομίζω ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία καθιστούν πιο σημαντική για τις ΗΠΑ την πρόθεσή τους να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι η Τουρκία θα συμπεριφέρεται ως καλός σύμμαχος του ΝΑΤΟ απέναντι σε όλους τους γείτονές της. Δεν είναι η στιγμή για περισπασμούς, είτε δημιουργούνται από την πολιτική, είτε από τη ρητορική, είτε από στρατιωτικούς ελιγμούς», αναφέρει επίσης ο Τζέφρι Πάιατ.

Σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας, ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα επισημαίνει πως «υπάρχει το άρθρο 5. Ακούσατε από τον πρόεδρο Μπάιντεν μια απολύτως ξεκάθαρη δέσμευση σε αυτό και την προθυμία να διατεθούν αμερικανικές δυνάμεις, εξοπλισμός και κονδύλια για να ενισχύσουν και να υπερασπιστούν αυτή την εγγύηση».

Σε ερώτηση για το αν μπορεί να εφαρμοστεί «ακόμα και αν η απειλή προέρχεται από το εσωτερικό της Συμμαχίας», ο κ. Πάιατ σημειώνει ότι «το άρθρο 5 είναι το βασικό θεμέλιο όλων όσων κάνουμε σε ό,τι αφορά τη σχέση ασφαλείας μας με την Ελλάδα και το ΝΑΤΟ».

Ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και της συνάντησης με τον Τζο Μπάιντεν ο κ. Πάιατ ανέφερε ότι γνωρίζει πόσο σημαντική ήταν αυτή η πρόσκληση για τον ίδιο προσωπικά τον αμερικανό πρόεδρο, καθώς και για το σύνολο της αμερικανικής κυβέρνησης που εκτιμά βαθιά την σχέση της με την Ελλάδα.

Τέλος, πρόσθεσε ότι θα συζητήσουν μεταξύ άλλων τις συνεχιζόμενες προσπάθειες με τους συμμάχους και τους εταίρους για την υποστήριξη του ουκρανικού λάου και την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Ρωσία για την απρόκλητη εισβολή της, την ενεργειακή ασφάλεια και τη συνεργασία με την Ελλάδα σε ότι αφορά το φυσικό αέριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ