Μαρία Ζαχάροβου - Ευθείες απειλές στο Μαξίμου: «Θα απαντήσουμε κατάλληλως...»

Μαρία Ζαχάροβου - Ευθείες απειλές στο Μαξίμου: «Θα απαντήσουμε κατάλληλως...»

«Δεν υποτασσόμαστε σε διμερείς σχέσεις» λένε πηγές της Αθήνας, ενώ επίσημη τοποθέτηση για τις αντιδράσεις της Μόσχας αναμένεται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

 

Πυρά και απειλές εναντίον της Αθήνας εξαπέλυσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, με αφορμή την απέλαση των 12 Ρώσων διπλωματών.

Σε ανακοίνωσή της, η Ζαχάροβα κάνει λόγο λόγο για μια «άνευ προηγουμένου κίνηση» στις ρωσοελληνικές σχέσεις επισημαίνοντας ότι «θα απαντήσουμε καταλλήλως».

«Στις 6 Απριλίου, 12 διπλωμάτες της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα και του Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη κηρύχθηκαν personae nоn gratae.

Πρόκειται για μια πραγματικά πρωτοφανή κίνηση στις ρωσοελληνικές σχέσεις. Επιβεβαιώνει μόνο πόσο ζήλο παρακολουθούν οι ελληνικές αρχές την πορεία διάλυσης της διμερούς πολύπλευρης και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μας. Είναι λυπηρό που ιστορικοί, πολιτιστικοί και οικονομικοί δεσμοί θυσιάζονται σε χρόνο μηδέν στο όνομα της «διατλαντικής αλληλεγγύης».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτοί που πήραν αυτή την αβάσιμη απόφαση να εκδιώξουν το προσωπικό μας από τη χώρα ήθελαν να σπείρουν διχόνοια μεταξύ του ρωσικού και του ελληνικού λαού. Αν και τώρα γίνονται όλα για να δυσφημιστεί η Ρωσία, να γίνει η μεγαλύτερη δυνατή ζημιά στους διμερείς μας δεσμούς και να εξαντληθούν οι διπλωματικές μας αποστολές, είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτά τα σχέδια είναι καταδικασμένα να αποτύχουν μακροπρόθεσμα.


Η Αθήνα είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνη για αυτήν την εχθρική κίνηση. Θα απαντήσουμε καταλλήλως».


Από την ελληνική πλευρά, πηγές επισημαίνουν ότι «η αντίθεσή μας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι αδιαπραγμάτευτη. Είναι ζήτημα αρχών και δεν υποτάσσεται στο πλαίσιο διμερών σχέσεων». Πάντως, επίσημη τοποθέτηση της κυβέρνησης αναμένεται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Πηγή: skai.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ