Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τα μέτρα κατά της πανδημίας και η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τα μέτρα κατά της πανδημίας και η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής στη Βουλή το νομοσχέδιο για την παράταση των μέτρων κατά του κορωνοϊού και τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος.

Συγκεκριμένα, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με την κύρωση της δωρεάς του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» για την κατασκευή υπερσύγχρονου νοσοκομείου στη Σπάρτη, καθώς και την παράταση ισχύος μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια, ενώ ΚΚΕ με ΜέΡΑ25 καταψήφισαν.

Γκάγκα: Να εμβολιαστεί και το υπόλοιπο μικρό ποσοστό των ανεμβολίαστων υγειονομικών
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, επανέλαβε ότι «ο εμβολιασμός είναι μεγάλη ασφάλεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας», ενώ υπεραμύνθηκε του μέτρου της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού των υγειονομικών, τονίζοντας ότι πρέπει να πειστεί και το υπόλοιπο μικρό ποσοστό να εμβολιαστεί.

«Είναι λιγότερο από το 3% το ποσοστό των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί. Είναι σημαντικό λοιπόν να πείσουμε και αυτό το μικρό ποσοστό να εμβολιαστούν, πρωτίστως για τη δική τους υγειονομική ασφάλεια, καθώς υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος νόσησης τους, αλλά και γιατί δίνουν το παράδειγμα στην κοινή γνώμη. Το εμβόλιο είναι μια μεγάλη ασφάλεια. Αν δεν είχαμε τα εμβόλια θα είχαμε περισσότερους θανάτους», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Γκάγκα ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο από το φθινόπωρο να αποφασιστεί και τέταρτη δόση εμβολιασμού.

Παράλληλα, η κ. Γκάγκα διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, επισημαίνοντας ότι «εδώ και καιρό έχουν στελεχωθεί και είναι πολλαπλάσιοι αυτοί που δουλεύουν σε σχέση με αυτούς που είναι σε αναστολή».


Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας υπεραμύνθηκε επίσης της μετατροπής του χαρακτήρα του νοσοκομείου Σπάρτης από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, φέρνοντας ως παράδειγμα το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», το οποίο όπως είπε, παρέχει εξαιρετική φροντίδα και ιατρικές υπηρεσίες.

«Σίγουρα ένα νοσοκομείο με χαρακτήρα ΝΠΙΔ, έχει περισσότερη ευελιξία, δουλεύει καλύτερα και αποτελεσματικότερα με τα παραδείγματα που έχουμε μέχρι τώρα. Αυτό λοιπόν που πρέπει όλοι να έχουμε στα σχέδια είναι μια δημόσια υγεία με καλή αξιολόγηση που να διαβεβαιώνει όλους τους πολίτες ότι έχουν την φροντίδα, όπως τους αξίζει», υπογράμμισε.

Γκάγκα: Τα δημόσια νοσοκομεία να γίνουν καλύτερα, αποδοτικότερα και να μειώσουμε τις λίστες αναμονής
Τέλος, η κ. Γκάγκα απαντώντας στον πρόεδρο του που διαφώνησε με τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων, αντέτεινε ότι «θα τονωθεί το δημόσιο σύστημα υγείας -που τώρα κλείνει στις 3 το μεσημέρι- αν ανοίγουν τα ιατρεία το απόγευμα και θα βοηθήσουν το γενικό σύνολο του πληθυσμού, με μία μικρή επιβάρυνση του ασθενούς».

«Σίγουρα μας ενδιαφέρει τα δημόσια νοσοκομεία να γίνουν καλύτερα, αποδοτικότερα και να μειώσουμε τις λίστες αναμονής. Θα λειτουργούν με τους ίδιους όρους και δεν θα γίνεται καμία παράκαμψη της λίστας», πρόσθεσε η κ. Γκάγκα.


Καταληκτικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας επισήμανε: «Πρέπει όλοι να καθίσουμε μαζί, να οργανώσουμε ένα καλύτερο δημόσιο σύστημα υγείας. Για μένα το δημόσιο σύστημα υγείας είναι εθνικό θέμα. Μπορεί να είναι πολιτική η απόφαση αλλά είναι εθνικό θέμα. Δεν μπορεί να μην έχουμε δημόσιο σύστημα υγείας ή να γίνεται με βάσει τι βολεύει τον καθέναν, αλλά με βάσει το πως να λειτουργεί καλύτερα και αποτελεσματικότερα».<p>Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/politiki/boyli-psifistike-nomoshedio-paratasi-metron-dorea-niarhos">Βουλή: Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την παράταση των μέτρων και τη δωρεά του «Νιάρχος» - iefimerida.gr</a></p>

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ