Νέο «χαστούκι» στην Τουρκία - Κομισιόν: Αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά της

Νέο «χαστούκι» στην Τουρκία - Κομισιόν: Αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά της

Μετά τις ΗΠΑ και τη Μ.Βρετανία και η Κομισιόν ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει ζήτημα αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά της.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πήτερ Στάνο, τόνισε την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά της.

«Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είναι αδιαμφισβήτητη» υπογράμμισε σε ανακοίνωση που εξέδωσε απαντώντας στα πρόσφατα σχόλια του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, ε.

Ειδικότερα, ο Πήτερ Στάνο αναφέρει ότι «τα σχόλια του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε πρόσφατη συνέντευξη, που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα από τα νησιά της, είναι αντιπαραγωγικά και έρχονται σε αντίθεση με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο που ζητούνται στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τις 23 Μαρτίου και τις 24-25 Ιουνίου. 2021».

«Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είναι αδιαμφισβήτητη. Η Τουρκία θα πρέπει να το σεβαστεί, να απέχει από προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες ως προς αυτό, να δεσμευτεί απερίφραστα σε σχέσεις καλής γειτονίας και να εργαστεί για την ειρηνική επίλυση τυχόν διαφορών. Οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» καταλήγει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Άδειασμα στην Τουρκία και από ΗΠΑ - Βρετανία

Υπενθυμίζεται ότι και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ είχε διαμηνύσει πως δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».

Αντίστοιχα και το Φόρειν Όφις, της Βρετανίας με μια λιτή αλλά ξεκάθαρη δήλωση του εκπροσώπου του πήρε θέση υπέρ της Ελλάδος αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου. «Δεν θεωρούμε ότι αμφισβητείται η κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Η Ελλάδα και η Τουρκία παραμένουν στενοί φίλοι και σύμμαχοι του Ηνωμένου Βασιλείου» ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ενθαρρύνει και τις δύο χώρες να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίλυση των εντάσεων στο Αιγαίο μέσω διαλόγου.

Οι εμπρηστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου

Οι εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγιναν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber. Εκεί ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης και το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών, εγείροντας θέμα ελληνικής κυριαρχίας τους. «Στείλαμε δύο επιστολές στον ΟΗΕ. Τις στείλαμε γιατί η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς αυτών των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Τα νησιά αυτά δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων με τον όρο του αφοπλισμού. Στις επιστολές μας προς τον ΟΗΕ, η Ελλάδα παραβιάζει τις εδώ συμφωνίες. Εάν η Ελλάδα δεν το εγκαταλείψει αυτό, θα συζητηθεί η κυριαρχία αυτών των νησιών», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ