Εξεταστική Επιτροπή για ΜΜΕ: Τα πορίσματα των κομμάτων για πανδημία και δημοσκοπήσεις

Εξεταστική Επιτροπή για ΜΜΕ: Τα πορίσματα των κομμάτων για πανδημία και δημοσκοπήσεις

Τα πορίσματα των κομμάτων στην Εξεταστική Επιτροπή που αφορά τη διερεύνηση της λειτουργίας των εταιρειών δημοσκοπήσεων και τα κονδύλια που διατέθηκαν στα ΜΜΕ για την καμπάνια ενημέρωσης κατά της Covid-19.

Κατατέθηκαν τα πορίσματα των κομμάτων στην Εξεταστική Επιτροπή, που συγκροτήθηκε με πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και αφορά τη διερεύνηση της λειτουργίας των εταιρειών δημοσκοπήσεων και τα κονδύλια που διατέθηκαν στα ΜΜΕ για την καμπάνια ενημέρωσης των κινδύνων της πανδημίας.

Το πόρισμα της κυβερνητικής πτέρυγας κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση με αυτά της αντιπολίτευσης, όσον αφορά τα συμπεράσματα της εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης.

Οι βουλευτές της ΝΔ, μέλη της επιτροπής δεν διαπιστώνουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες για τα υπό διερεύνηση θέματα, ενώ η πλευρά της αντιπολίτευσης εκτιμά ότι επιχειρήθηκε η ποδηγέτηση των ΜΜΕ με δημόσιο χρήμα.

Ειδικότερα,

Το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας τονίζει ότι «αποδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας η μη ύπαρξη τόσο ποινικών όσο και πολιτικών ευθυνών πολιτικών προσώπων για τις υπό κρίση υποθέσεις, ενώ για μια ακόμη φορά η προσπάθεια της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να υφάνει σκάνδαλα και να σπιλώσει πολιτικά και ηθικά τους αντιπάλους της κατέπεσε παταγωδώς».

ΣΥΡΙΖΑ: «Ποδηγέτηση» των ΜΜΕ

Αντίθετα, με το πόρισμα του ο ΣΥΡΙΖΑ, εγκαλεί την κυβέρνηση για «εργαλειοποίηση της πανδημίας» προκειμένου «να προβεί με παντελώς αδιαφανείς τρόπους» στη χρηματοδότηση και τον έλεγχο των ΜΜΕ.

Κάνει ακόμα λόγο για «ποδηγέτηση» των ΜΜΕ και ζητάει από την Ολομέλεια τη διαβίβαση του φακέλου στην τακτική δικαιοσύνη για περαιτέρω ποινική έρευνα.

ΚΙΝΑΛ: Ασάφεια ως προς το περιεχόμενο της επικοινωνίας μεταξύ υπουργείου και αναδόχου εταιρείας

Το Κίνημα Αλλαγής, στη δική του πορισματική έκθεση, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, «η ασάφεια που περιβάλλει το περιεχόμενο της επικοινωνίας μεταξύ Υπουργείου και αναδόχου εταιρείας ως προς την επιλογή των ΜΜΕ που θα συμμετείχαν στη διαφημιστική καμπάνια εντοπίζεται ιδίως στην ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο ομάδων εργασίας».

«Δεν μπορεί να υποστηριχθεί ο ισχυρισμός της συμπολίτευσης ότι δεν υπήρξε αθέμιτη παρέμβαση στην τελική κατάρτιση του καταλόγου των επιλεγέντων ΜΜΕ», σημειώνουν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης και Δημήτρης Μπιάγκης στην πορισματική τους θέση για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος.

ΚΚΕ: Σοβαρές πολιτικές ευθύνες

Το ΚΚΕ από την πλευρά του κάνει λόγο για πολιτικές ευθύνες στη διαχείριση των κονδυλίων για την καμπάνια προστασίας έναντι της πανδημίας, υποστηρίζοντας ότι η λίστα των ΜΜΕ δεν διαμορφώθηκε με αντικειμενικά κριτήρια και διαφάνεια, αλλά ενείχε πολιτικές σκοπιμότητες.

«Είναι προφανές ότι αυτού του είδους η σύμφυση επιχειρηματικών συμφερόντων με το αστικό κράτος είναι καθόλα συνήθης και νομότυπη πολλές φορές στα πλαίσια της καπιταλιστικής οικονομίας. Ωστόσο, αυτό είναι ταυτόχρονα το εύφορο έδαφος που επιτρέπει την ανάπτυξη φαινομένων διαπλοκής, που δεν μπορούν να αποκαλυφθούν στο σύνολό τους στο πλαίσιο των διαδικασιών μιας Εξεταστικής Επιτροπής», αναφέρει το ΚΚΕ.

Σημειώνεται ότι το Μέρα25 δεν κατέθεσε πόρισμα καθώς αποχώρησε από τις εργασίες της επιτροπής, ενώ η Ελληνική Λύση ζητεί να παραδοθούν τα στοιχεία στη δικαιοσύνη.

*φωτο αρχείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ