Κυρ. Μητσοτάκης: Τα έργα που θα μετατρέψουν τη Χάλκη σε τόπο αειφόρας και κυκλικής ανάπτυξης (pic)

Κυρ. Μητσοτάκης: Τα έργα που θα μετατρέψουν τη Χάλκη σε τόπο αειφόρας και κυκλικής ανάπτυξης (pic)

Ο Πρωθυπουργός, στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Χάλκη, ανέπτυξε τα έργα και τις παρεμβάσεις που θα μετατρέψουν το νησί σε τόπο αειφόρας και κυκλικής ανάπτυξης.

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος GR - eco islands. Η Χάλκη αποτελεί το πρώτο νησί που εντάσσεται στην πρωτοβουλία, η οποία έχει ως στόχο την ενεργειακή μετάβαση των νησιών - ειδικά των μικρότερων - μέσω αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με ταυτόχρονη αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών τους.

Οι παρεμβάσεις στο νησί περιλαμβάνουν την αξιοποίηση των ΑΠΕ σε συνδυασμό με τον θεσμό της Ενεργειακής Κοινότητας, την υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης στις χερσαίες και στις θαλάσσιες μεταφορές, και την υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων για την εκπαίδευση και την τηλεϊατρική.

Δωρεά έξι ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων σε αστυνομία και λιμενικό

Πρώτος σταθμός του πρωθυπουργού ήταν το λιμεναρχείο της Χάλκης, όπου παρακολούθησε την παράδοση έξι ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τέσσερα δωρεά της Citroën και δύο της ALD Automotive. Δύο από τα οχήματα είναι περιπολικά και δόθηκαν στην αστυνομία και το λιμενικό, ενώ δύο άλλα είναι αυτοκίνητα μεγάλης χωρητικότητας και δωρήθηκαν στον δήμο για την εξυπηρέτηση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας. Στον χώρο του λιμεναρχείου έχουν εγκατασταθεί από τη ΔΕΗ δύο ταχυφορτιστές οχημάτων, ενώ ακόμα ένας διπλός φορτιστής έχει τοποθετηθεί στο λιμάνι.

Αμέσως μετά, ο κ. Μητσοτάκης επιβιβάστηκε σε ηλεκτροκίνητο καΐκι, που δωρίζει η εταιρεία Παπαστράτος στην Ενεργειακή Κοινότητα της Χάλκης. Το σκάφος, χωρητικότητας 10 ατόμων και με αυτονομία έως έξι ώρες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεταφορές τουριστών.

Βόλτα στο νέο φωτοβολταϊκό πάρκο με e-πλοίο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπλευσε με το e-πλοίο έως το σημείο όπου βρίσκεται το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο του νησιού, ισχύος 1 MW, το οποίο κατασκευάστηκε χάρη στη συνεργασία των εταιρειών ΔΕΗ, AKUO Energy και OMEXOM (του ομίλου Vinci).

Ο πρωθυπουργός εγκαινίασε τη νέα μονάδα ηλιακής ενέργειας, η οποία θα είναι η πρώτη που θα λειτουργήσει με τη μέθοδο του Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού (Virtual Net Metering), σε συνεργασία με Ενεργειακή Κοινότητα και Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο δήμος Χάλκης και η τοπική κοινότητα θα διαχειρίζονται μέσω της Ε.ΚΟΙΝ το φωτοβολταϊκό πάρκο.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι και οι μικρές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην Ε.ΚΟΙΝ θα παράγουν την «πράσινη» ενέργεια που θα καταναλώνουν. Αυτό θα συμψηφίζεται στο σκέλος της προμήθειας που αποτυπώνεται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, περικόπτοντας δραστικά το κόστος και θωρακίζοντας τους καταναλωτές από τυχόν ξαφνικές διακυμάνσεις στο κόστος της ενέργειας.

Παράλληλα, χάρη στη διείσδυση των ΑΠΕ, η Χάλκη θα απεξαρτηθεί από τις ρυπογόνες μονάδες γειτονικών νησιών και θα απαλλαγεί από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα μικρά και μη διασυνδεδεμένα νησιά στον ενεργειακό εφοδιασμό.

Πρόγραμμα τηλεϊατρικής στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Χάλκης «Δημήτριος Κρεμαστινός», όπου με τη χορηγία του Ιδρύματος Vodafone λειτουργεί πρόγραμμα τηλεϊατρικής που επιτρέπει στους κατοίκους να έχουν πρόσβαση σε ευρύ φάσμα υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Οι κάτοικοι μπορούν να κάνουν μία σειρά από εξετάσεις που στη συνέχεια αποστέλλονται σε εξειδικευμένους ιατρούς στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών για γνωμάτευση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για το πρόγραμμα και τις διευκολύνσεις που προσφέρει στον τοπικό πληθυσμό με χαμηλό κόστος, ενώ συνδέθηκε και με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τους γιατρούς που συμμετέχουν και επισήμανε ότι τέτοιες ψηφιακές λύσεις, που υποστηρίζονται απόλυτα, όπως είπε, από την κυβέρνηση, έχουν τεράστια σημασία για τις ακριτικές περιοχές και τα ακριτικά νησιά, καθώς μέσα από την τεχνολογία ο γιατρός που βρίσκεται στη Χάλκη έχει πρόσβαση σε υπερσύγχρονες υπηρεσίες και γίνονται διαγνώσεις που διαφορετικά θα ήταν αδύνατες. Συμπλήρωσε δε ότι, σε συνδυασμό με το σύστημα διακομιδών, δημιουργείται ένα πλαίσιο ασφαλειας για τους νησιώτες και τους επισκέπτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ