Τέλος τα mini lockdown, πλήρης ελευθερία στους εμβολιασμένους στην ψυχαγωγία από το Σάββατο 9/10

Τέλος τα mini lockdown, πλήρης ελευθερία στους εμβολιασμένους στην ψυχαγωγία από το Σάββατο 9/10

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε τα νέα μέτρα για την πανδημία.

Ανακοινώσεις αναφορικά με τα μέτρα κατά της πανδημίας έκαναν το απόγευμα της Τετάρτης, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης. Τα μέτρα θα έχουν ισχύ 15 ημέρες και θα επαναξιολογούνται και σε πρώτη φάση θα αρχίσει η εφαρμογή τους από το Σάββατο 09/10/2021.

Ανάμεσα σε αυτά ο υπουργός ανακοίνωσε το τέλος στην απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ επιστρέφει κανονικά η μουσική στην εστίαση και την ψυχαγωγία και στις «κόκκινες» περιοχές.

Αιτιολογώντας τη νέα πραγματικότητα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είπε ότι ο κορονοϊός δεν είναι πια κάτι άγνωστο καθώς υπάρχουν και εμβόλια και μπορεί να αντιμετωπισθεί και ανακοίνωσε τα παρακάτω:

Η επιτροπή είναι το όργανο που εισηγείται στην Πολιτεία, εμπιστευόμαστε έναν προς έναν τους επιστήμονες, παραμένει ως όργανο του υπουργείου ως έχει. Μια πρώτη διαφορά από τα μέτρα είναι ότι όσα θα ανακοινωθούν σήμερα θα ισχύουν για δεκαπέντε μέρες. Εντός δεκαπέντε ημερών θα επανεξεταστούν και θα απλοποιηθούν, ομαλοποιηθούν.

Οι «κόκκινες» περιοχές δεν θα επισύρουν επιπλέον μέτρα. Αν χρειάζεται θα ζητάμε εισήγηση από την επιτροπή.

Κανένας περιορισμός, πλήρης ελευθερία θα ισχύει για τους εμβολιασμένους.
Δεν αλλάζουν οι κανόνες και οι περιορισμοί για τους μικτούς χώρους.

Τα μέτρα θα απλοποιηθούν σε διάστημα 15 ημερών. Η υπουργική απόφαση για την υλοποιήση των μέτρων θα εκδοθεί το Σάββατο και θα ισχύει για 15 ημέρες.

Όσο αυξάνονται οι εμβολιασμοί τόσο θα προστατευόμαστε περισσότερο και ως άτομα και ως κοινωνία. Όπου παραμένουν περιορισμοί είναι για να προστατευθούμε όλοι. Έχουμε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την ενίσχυση του συστήματος υγείας.

Ακολούθως, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, είπε:

- Όπου υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, τόσο λιγότερες είναι οι ανάγκες νοσηλείας. Π.χ. στη Βόρεια Ελλάδα από τους 55 που βρίσκονται σε ΜΕΘ μόλις 2 είναι εμβολιασμένοι, ενώ πρόσφατα χάσαμε ένα νέο παιδί. Ο εμβολιασμός προλαμβάνει τη σοβαρή νόσηση- η πιθανότητα μειώνεται 20 φορές. Εχει πιεστεί κοντά δύο χρόνια τώρα το σύστημα υγείας, και αυτό είναι πιο έντονο στη Βόρεια Ελλάδα. Ας είμαστε προσεκτικοί, είναι σημαντικό να μην έχουμε τα πολλά κρούσματα που είχαμε πέρσι. Εκτός από τους ασθενείς με κορωνοϊό έχουμε και όλους τους άλλους ασθενείς.

Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης πήρε στη συνέχεια το λόγο. Οπως είπε προτεραιότητα του ΕΟΔΥ το επόμενο διάστημα θα είναι η ενίσχυση των εμβολιασμών.

Ο κ. Ζαούτης από την πλευρά δήλωσε ότι αποδέχτηκε με τιμή τη θέση του προέδρου του ΕΟΔΥ, ο οποίος βρίσκεται σε κομβικό σημείο λόγω της πανδημίας.

«Γνωρίζω τις προκλήσεις, αλλά θα ανταποκριθούμε με επιτυχία» τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η δουλειά που έγινε στον Οργανισμό ήταν σημαντική και «θα συνεχίσουμε σε αυτήν την σύγχρονη κατεύθυνση».

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ζαούτης, προτεραιότητες του ΕΟΔΥ είναι διαχείριση και υποστήριξη της δημόσιας υγείας εν μέσω πανδημίας, η ενίσχυση της κουλτούρας εμβολιασμού, ο περιορισμός των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Οργανισμού και η συνεργασία του με όλους του φορείς.

«Έχουμε τη βούληση και τη θέληση να φέρουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα» κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ