Τουρκία: Εξασφάλισε χρήματα της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό και «απασφάλισε» κατά Ελλάδας και Κύπρου

Τουρκία: Εξασφάλισε χρήματα της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό και «απασφάλισε» κατά Ελλάδας και Κύπρου

Η Άγκυρα αντιδρά στα -σε βάρος της- συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την αντίδραση της στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία, εξέφρασε το τουρκικό ΥΠΕΞ, αφήνοντας αιχμές σε βάρος της Ελλάδα και τη Κύπρου, αλλά και της Ε.Ε. για τη στάση της στο Κυπριακό.

Παρά την οικονομική βοήθεια που πήρε για το μεταναστευτικό, αλλά και την «προστασία» από την Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να απαλειφθούν αρνητικές αναφορές για την Τουρκία στο τελικό κείμενο, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέφρασε τη δυσφορία του και κατηγόρησε ξανά Ελλάδα και Κύπρο πως εκμεταλλεύονται τη θέση τους στην ΕΕ για να «περάσουν» τις δικές τους απόψεις για το ζήτημα.

«Οι αποφάσεις που υιοθετήθηκαν για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απέχουν αρκετά από τα αναμενόμενα και απαιτούμενα βήματα που πρέπει να γίνουν» επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η οποία δίνει έμφαση στο γεγονός πως η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, μειώνοντας τις εντάσεις και ξεκινώντας διάλογο και συνεργασίες.

«Η ΕΕ καθυστερεί την εφαρμογή της θετικής ατζέντας, συμπεριλαμβανομένης της τελωνειακής ένωσης, καθώς ένα ή δυο κράτη μέλη κάνουν κατάχρηση της θέσης τους σε αυτή» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Αναφορικά με το νέο πακέτο στήριξης για το μεταναστευτικό, η Άγκυρα αναφέρει πως «η προτεινόμενη οικονομική βοήθεια δεν προορίζεται για την Τουρκία, αλλά για τους Σύρους πρόσφυγες και αποτελεί απαραίτητο βήμα για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ΕΕ».


Για τις αποφάσεις της ΕΕ γύρω από το Κυπριακό, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε πως «επαναλήφθηκαν οι θέσεις των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων, όπως γίνεται συνήθως», ενώ η Ένωση αγνόησε τους Τουρκοκύπριους που έχουν ίδια δικαιώματα. «Με αυτή τη στάση, η Ευρώπη δεν θα συνεισφέρει εποικοδομητικά στον διάλογο για την Κύπρο και την προσκαλούμε να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα στο νησί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ