Κυρ. Μητσοτάκης στους FT: Θα ανοίξουμε με ασφάλεια - Η κατάσταση βελτιώνεται

Κυρ. Μητσοτάκης στους FT: Θα ανοίξουμε με ασφάλεια - Η κατάσταση βελτιώνεται

Πως σχολίασε ο πρωθυπουργός στους Financial Times τις εξελίξεις για την πανδημία, την ελληνική οικονομία και τα ελληνοτουρκικά

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στους Financial Times, εμφανίστηκε αισιόδοξος σχολιάζοντας τις εξελίξεις για τη μάχη κατά της πανδημίας. Δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη για «rebound», ενώ έκανε λόγο για «θετική ατζέντα» που προσφέρεται στην Τουρκία, αλλά «με προϋποθέσεις και αιρεσιμότητα».

«Τα πρόσφατα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά. Τα κρούσματα μειώνονται, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Αν τα συνδυάσετε με την επιτάχυνση των εμβολιασμών, τα self test και το γεγονός πως μπορούμε να κάνουμε δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, εκτιμώ ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά. Η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και το λιανεμπόριο λειτουργούν και θεωρώ πως η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά εντός του μήνα», σχολίασε ο πρωθυπουργός, για την εξέλιξη της πανδημίας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στους F.T., στο πλαίσιο του ψηφιακού συνεδρίου "The Global Boardroom" που διοργανώνει η εφημερίδα.


«Θα ανοίξουμε με ασφάλεια» επαναλαμβάνοντας ότι όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς την Ελλάδα θα μπορεί να το κάνει, είτε με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε με το τεστ αντισωμάτων, είτε με ένα μοριακό τεστ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε, μάλιστα, ότι αυτές τις ημέρες ξεπερνιέται φράγμα των 100.000 εμβολιασμών ανά ημέρα και σημείωσε πως καθώς θα έρχονται περισσότερα εμβόλια τον Μάιο και τον Ιούνιο «εκτιμούμε ότι σύντομα θα μπορούμε να προσφέρουμε εμβόλια σε όλον τον ενήλικο πληθυσμό», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχετικά με την οικονομία, ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως η οικονομία είναι έτοιμη για ένα rebound κάνοντας λόγο για επιτάχυνση των ιδιωτικών επενδύσεων με όπλο και τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. «Δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα», είπε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για κεφάλαια, που θα κατευθυνθούν σε κρίσιμους για την χώρα τομείς. «Οι κεφαλαιαγορές είναι αισιόδοξες για την Ελλάδα. Εκδίδουμε πενταετές ομόλογο, μετά από καιρό. Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για να υλοποιήσει μια φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης

Για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός τόνισε: «οι εντάσεις μπορούν να τελειώσουν αν συμφωνήσουμε ότι οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν μέσα από ένα πλαίσιο με επίκεντρο τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου». Σημείωσε, δε, πως «καταστήσαμε σαφές στους Ευρωπαίους εταίρους μας πως ό,τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία είναι κάτι που αφορά και την Ευρώπη» και υπογράμμισε πως στην γειτονική χώρα προφέρεται μία θετική ατζέντα, αλλά με προϋποθέσεις και αιρεσιμότητα, αν η Τουρκία επιστρέψει στην αναθεωρητική εξωτερική πολιτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ