Τρεις υποψήφιοι για την προεδρία του Eurogroup

Τρεις υποψήφιοι για την προεδρία του Eurogroup

Η αποχώρηση του Μάριο Σεντένο προκαλεί μια κούρσα διαδοχής με «έπαθλο» τη θέση του προέδρου στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί και πάλι μέσω τηλεδιάσκεψης, θα επιλεγεί το νέο πρόσωπο που θα ηγείται του οργάνου. Οι υπουργοί Οικονομικών καλούνται να επιλέξουν μεταξύ τριών συναδέλφων τους από την Ισπανία, την Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο. Αναλυτικά οι υποψήφιοι είναι:

Νάντια Καλβίνιο (Ισπανία)

Η 51χρονη Καλβίνιο θεωρείται μετριοπαθής φιγούρα με φιλελεύθερες κορώνες στην αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού στη Μαδρίτη και την υποψηφιότητά της στηρίζει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Σε περίπτωση που επικρατήσει, θα είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής ενός κλαμπ στο οποίο κυριαρχούν άνδρες. Ωστόσο, ορισμένες χώρες -κυρίως οι πιο φιλελεύθερες- αντιτίθενται στην εκλογή της, καθώς αμφιβάλλουν ότι διαθέτει τα προσόντα για μια προεδρία που απαιτεί μια ιδιαίτερη αίσθηση του συμβιβασμού.

Πασκάλ Ντόναχιου (Ιρλανδία)

Ο 45χρονος κεντροδεξιός Πασκάλ Ντόναχιου είναι υπουργός Οικονομικών στη χώρα του από το 2017. Επανέφερε την Ιρλανδία στη σωστή δημοσιονομική τροχιά ύστερα από μια σοβαρή ύφεση, ωστόσο η πανδημία του κορονοϊού απειλεί να ακυρώσει αυτές τις προσπάθειες.

Τάσσεται υπέρ ενός ιδιαιτέρως χαμηλού φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 12,5%, ενώ δηλώνει αντίθετος στην προοπτική φορολόγησης των μεγάλων εταιρειών του διαδικτύου.

Πιερ Γκραμένια (Λουξεμβούργο)

Μετά την ανεπιτυχή υποψηφιότητά του το 2017 απέναντι στον Μάριο Σεντένο ο φιλελεύθερος Πιερ Γκραμένια, 62 ετών, αποφάσισε να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

Μέλος του Eurogroup εδώ και σχεδόν 7 χρόνια, είναι υπουργός Οικονομικών στο Μεγάλο Δουκάτο από το 2013. Στα δημοσιονομικά θέματα εμφανίζεται υπέρμαχος μια ορισμένης αυστηρότητας, ενώ τάσσεται υπέρ της φορολόγησης των διαδικτυακών κολοσσών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ