Αποστάσεις ΗΠΑ από την τουρκική επιχείρηση στη Συρία

Αποστάσεις ΗΠΑ από την τουρκική επιχείρηση στη Συρία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενέκριναν τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε η Τουρκία την Τετάρτη στη βόρεια Συρία, υποστηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Ο Πομπέο υπεραμύνθηκε των αποφάσεων του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή, ενώ γίνεται ήδη λόγος για χιλιάδες ανθρώπους που εγκαταλείπουν την περιοχή που αποτελεί στόχο των τουρκικών στρατευμάτων. Γίνεται επίσης λόγος για τουλάχιστον έντεκα νεκρούς ως αποτέλεσμα των τουρκικών βομβαρδισμών.

Στόχος της ‘Αγκυρας είναι να απωθήσει τους Κούρδους της βόρειας Συρίας και να δημιουργήσει μία ζώνη 30 χιλιομέτρων όπου θα τοποθετήσει περίπου 2 εκατ. Σύρους πρόσφυγες. Οι Κούρδοι, που ήταν σύμμαχοι των ΗΠΑ στην προσπάθεια αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους, επιτηρούν χιλιάδες πρώην μέλη του ISIS σε φυλακές και στρατόπεδα στην περιοχή. Υπολογίζεται πως υπό την επιτήρηση των Κούρδων βρίσκονται περίπου 12.000 μαχητές του ISIS.

Η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας είναι μια κακή ιδέα, υποστήριξε ο Πομπέο. Αργότερα ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε πως οι Κούρδοι και οι Τούρκοι πολεμούν μεταξύ τους για αιώνες. Οσο για τους Κούρδους μαχητές ανέφερε πως “δεν μας βοήθησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ούτε στη Νορμανδία” και πρόσθεσε πως “μας αρέσουν οι Κούρδοι”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ